Niški penzioner šalje Vučiću zarđale kašike 1Slikar Slavoljub Blagojević, Foto: Danas

Niški slikar i karikaturista Slavoljub Blagojević, koji je nedavno vratio penzionerski paket sa vitaminima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, najavio je da će mu danas poslati i „zarđale kašike u vrednosti 30 odsto njegove penzije“, inače kupljene na buvljoj pijaci.

Pojam „zarđalih kašika“- kojima će se „klati“ srpski neprijatelji u ratu na prostoru bivše Jugoslavije tokom 90-ih, vezuje se za lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, a i Vučića, kao njegovog bliskog stranačkog saradnika tokom ratnih godina.

Blagojević je ovakvu odluku doneo nakon što je Vučić, na pitanje TV Pink da prokomentariše prošlonedeljni tekst u Danasu da mu je vratio paket sa vitaminima, koje je država poklanjala kako bi „ojačala imunitet najstarije populacije“, odgovorio da bi „taj gospodin trebalo da vrati i 30 odsto penzije“.

On je naveo da su penzije danas „za 30 odsto veće nego u vreme kada je na vlasti bio onaj u čijem se mediju (Blagojević) oglašava“, a potom dodao da su one „gotovo trostruko uvećane“, ne precizirajući u odnosu na koji period. Blagojevićevo vraćanje paketa nazvao je „vidom političkog protesta“, na koji on ima pravo.

– Malo mi ga je žao. Eto, spao je na to da polemiše sa jednim ostarelim penzionerom koji nema čak ni doktorat, kao njegovi visokoumni saradnici. Ne mogu da verujem da je predsednikov marketinški tim sa sve Gordanom Uzelac, Sarapom, Draganom J. Vučičevićem i sličnima, dozvolio takav nivo komunikacije – kaže Blagojević, podsećajući da je takav nivo „neprimeren“ za nekoga ko je „umišljeni faraon i Luj 14“, koji bi „za razliku od Lazara – i zemaljsko i nebesko carstvo“, a po sopstvenoj izjavi bi da uđe u istoriju.

On kaže da je prošle subote na niškom buvljaku kupio „sve kašike koje je mogao da nađe“, oko 200 komada, kako zarđale, tako i one „ispravne“. Sve kašike je, dodaje, kroz stavljanje u određenu tečnost probao da ošteti i učini starijim.

Cena kašika, tih sredstava i slanja paketa „dostiže 30 odsto njegove penzije“. Kao nekadašnji nastavnik likovnog vaspitanja u osnovnoj školi, koji je bio i direktor škole, prima oko 34.000 dinara.

Prema njegovoj oceni, u Srbiji su više od penzija uvećani „kriminal, korupcija, nepotizam i ostale Vučićeve blagodeti“. Pritom, kaže, aktuelna vlast penzionerima još uvek nije vratila celokupno umanjenje penzija, za koje je jedina odgovorna, a one su obezvređene i konstantnim poskupljenjima.

Sve to je i napisao u pismu koje će, kako kaže, zajedno sa kašikama proslediti Vučiću, a koje je potpisao kao „bogati penzioner“.

Blagojević je, inače, vratio penzionerski paket sa vitaminima, uz obrazloženje da ga je doživeo kao „uvredu“ i „pokušaj podmićivanja pred izbore“, i to njegovim a ne Vučićevim novcem.

Kazao je da je paket „samo perfidnija varijanta sendviča koje Vučić i SNS već godinama udeljuju članovima svoje stranke kao ‘nagradu’ za poslušnost“.

On iza sebe ima više angažovanih performansa koji su izazvali pažnju javnosti, a u nekim slučajevima i policije, koja ga je i udaljavala sa pojedinih javnih manifestacija zbog „ometanja“.

U svojim istupima i na karikaturama kritikovao je različite političare, od Slobodana Miloševića, do Vučića, aktuelne Vlade ili Željka Mitrovića.

„Zarđale kašike“

Vojislav Šešelj je 1991. godine, na samom početku rata na prostoru bivše Jugoslavije, u emisiji „Minimaksovizija“, prvi put kazao da će „četnici“ klati neprijatelje zarđalim kašikama. Mada se ova njegova izjava uvek tumači kao „klanje“ kuhinjskim kašikama, on je tada kazao da će „četnici“ to činiti zarđalim kašikama za cipele.

– Što se tog klanja tiče, usavršili smo nove metode. Sad koljemo kašikom za cipele i to zarđalom. Onda se nikada autopsijom ne može utvrditi čemu je žrtva podlegla, da li posledicama klanja ili tetanusu – kazao je tada Šešelj, dok se publika u studiju smejala i aplaudirala.

Danas su zarđale kuhinjske kašike jedan od atributa koji se vezuju za Šešelja, kao i Vučića i SRS. Vučić je radikalima pristupio u vreme rata, 1993. godine, i tada davao ratnohuškačke izjave, od kojih je jedna od najcitiranijih ona sa govornice u Skupštini Srbije: „Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana…“. Član SRS bio je 15 godina.

Otežano“ vraćanje paketa Vučiću

Slavoljub Blagojević kaže da je službenica u pošti u niškom naselju Durlan, doduše vrlo ljubazno, odbila da pošalje paket sa vitaminima na adresu predsednika Srbije, što je Blagojević hteo da uradi odmah kada je, po obaveštenju, došao u poštu i video kakav mu je paket stigao.

Neotvoreni paket je Vučiću vratio sutradan, iz druge pošte u Nišu, u kojoj je službenica, kako kaže, to učinila tek nakon „konsultacije sa šefom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari