Penzionisani policijski inspektor iz Niša Nebojša Blagotić pozvao Međunarodni sud da se pozabavi Vučićem 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Nebojša Blagotić, prevremeno penzionisani policijski inspektor i uzbunjivač, pozvao je tek formirani Međunarodni krivični sud za visoku korupciju za područje zapadnog Balkana da pokrene postupak protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića “zbog njegove eventualne umešanosti u stopiranje istrage privrednog kriminala u koji je, po operativnim podacima, umešan Vučićev kum, a trag vodio i do čelnika medija koji Vučiću služi za obračun sa političkim neistomišljenicima”.

On je, takođe, saopštio da mu je “pregovarački tim” koji je formirao nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, kako bi razgovarali o uslovima njegovog povratka na posao navodno nudio novac “na crno” i ugovor o delu, ukoliko između ostalog “prestane da napada Vučića i da ‘talasa’”.

Blagotić, koji je radio kao inspektor privrednog kriminala PU Niš, naprasno je penzionisan u oktobru 2015. godine, dan nakon što je tadašnjem direktoru policije Miloradu Veljoviću referisao o operativnoj akciji provere lažnih ugovora osiguravajućih kuća i servisa tehničkih pregleda vozila na teritoriji Srbije, “vrednih” 650 miliona dinara, u kojoj je uhapšeno 17 osoba, mežu kojima je bio i J. M, iz Sremske Mitrovice, koji je “stari kum porodice Vučić”.

On kaže da je predkrivični postupak u ovom slučaju preko jednog od osumnjičenih vodio i do “odgovornog lica kompanije ‘Insajder tim’ iz Beograda Dragana J. Vučićevića”, ali da koliko zna Vučićević nije saslušan ni u svojstvu građanina.

Penzionisani policijski inspektor iz Niša Nebojša Blagotić pozvao Međunarodni sud da se pozabavi Vučićem 2
Nebojša Blagotić, Foto: Privatna arhiva

Bivši inspektor već sedam godina vodi administrativne i sudske postupke zbog “nezakonitog penzionisanja” i za povratak na posao, a sada je najavio i obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pošto je u Srbiji iskoristio sva pravna sredstva.

„U decembru 2015. uputio sam direktoru Veljoviću zahtev za ukidanje mog nezakonitog rešenja za odlazak u penziju, koje je on potpisao, a o svim detaljima slučaja i svega što mu je prethodilo obavestio sam i Vučića, jer je tada bio predsednik Vlade, koja imenuje direktora policije. Po članu 280. Zakona o krivičnom postupku, on je kao državni organ bio dužan da prijavi tužilaštvu krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, a o kojem je obavešten. Kazna za neprijavljivanje je od šest meseci do pet godina zatvora. Nemam saznanja da li je on to prijavio tužilaštvu, ali verujem da nije, jer ima motive da to ne uradi – kumstvo i medije koji mu služe, a Veljović je ubrzo nakon mog obaveštenja postao njegov savetnik“, kaže Blagotić za Danas.

On kaže i da je “situacija u Srbiji takva da ne vidi tužioca koji bi pokrenuo postupak protiv Vučića”, zbog čega najavljuje mogućnost obraćanja Međunarodnom krivičnom sudu za visoku korupciju, čije je sedište trenutno u Zagrebu. Spreman je da tom sudu dostavi i dokaze koje ima.

„Vučić bi morao da odgovara krivično, a i politički. Slučaj na kojem sam radio u vreme penzionisanja je upropašćen. Više javno tužilaštvo u Nišu je prekinulo postupak protiv Vučićevog kuma, navodeći kao razlog za prekid njegovu izjavu da kompanija ‘nije oštećena’, iako smo obezbedili sve materijalne dokaze. Mi smo poslali depešu kolegama u Beogradu i tražili da nam obezbede i saslušanje Vučićevića u svojstvu građanina, kao i uvid u finansijsku dokumentaciju kompanije, ali do takve provere nije došlo“, kaže Blagotić.

Prema njegovim rečima, neposredno pred izbore 2020. obratile su mu se kolege iz niške Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, sa tvrdnjom da je ministar Nebojša Stefanović “odredio pregovarački tim koji bi sa njim trebalo da pregovara o uslovima mog povratka na posao”. Nakon toga su se predstavnici tima i on sastali nekoliko puta, poslednji put u junu te godine.

„Naši pregovori su se odvijali na auto-putu Beograd- Niš, u motelima i na benzinskim pumpama između Jagodine i Batočine, kao u filmovima. U nekom trenutku šef pregovaračkog tima je, recimo, tražio da na mobilnom telefonu snimimo moju video poruku o pregovorima, kako bi je pokazao Stefanoviću. Njegova ponuda je bila da oni meni daju novac ‘na crno’ i da me vrate na posao po ugovoru o delu, a i jedno i drugo bilo je protivzakonito. Nisam hteo da ulazim u takve dogovore, nisam to nikada radio, hoću mirno da spavam, a pritom sam u to vreme imao i pravosnažnu presudu Upravnog suda u moju korist“, kaže Blagotić.

On kaže i da mu je šef pregovaračkog tima, nakon što ga je pitao: “kako to novac ‘na crno’”, na sledećem sastanku navodno rekao: “evo pošto si brinuo, novac ti ne daje MUP, već neko drugi, a tebe ne treba da interesuje ko je taj ”.

Od njega je, kako kaže, traženo da zauzvrat povuče i krivičnu prijavu protiv Katarine Tomašević, tadašnje šefice kabineta ministra Stefanovića, koju je podneo zbog nepostupanja po pravosnažnoj presudi Upravnog suda, ali ne i onu protiv tadašnjeg direktora policije Vladimira Rebića, podnetu za isto krivično delo i iz istog razloga.

Direktor Rebić ga je, kako kaže, „tri dana pred izbore“ 2020. godine privremeno vratio na posao dok se ne okonča sledeći postupak pred Upravnim sudom, a na osnovu odluke Višeg suda u Nišu donete u postupku zaštite uzbunjivača. Rebić je prethodno odbijao da sprovede takvu odluku, zbog čega je niški Osnovni sud kaznio MUP Srbije sa 150.000 dinara.

Ipak, samo par dana po povratku na posao, kolege iz SBPOK-a su ponovo došle kod njega, najavljujući mu novi put za Beograd, gde bi trebalo da povuče krivičnu prijavu, a “stigle su mu i neke nove ucene”. Tada je odlučio da završi pregovore, kaže.

Niški Upravni sud je tada, u julu 2020, presudio da MUP nije prekršio zakon prilikom njegovog privremenog penzionisanja, mada je nepune tri godine ranije, u oktobru 2017, doneo pravosnažnu presudu u njegovu korist. Na osnovu te presude, on je “izgubio posao” na koji je privremeno vraćen. Blagotić je, inače, u policiji radio 27 godina, a kako kaže, često vodio najsloženije predmete privrednog kriminala i dobijao odlične ocene za svoj rad.

 

Predsedništvo i Stefanović ćute

U službi informisanja Predsedništva Srbije do objavljivanja ovog teksta nisu komentarisali zahtev policijskog inspektora Blagotića da Vučić odgovara pred Međunarodnim krivičnim sudom za visoku korupciju za zapadni Balkan, kao i njegove javno iznete sumnje. Javnost je ostala uskraćena i za odgovore bivšeg ministra Stefanovića na pitanja Danasa da li je tačno da je 2020. godine formirao pregovarački tim koji je trebao da dogovori uslove povratka Blagotića na posao, kao i da li je Milačić u njegovo ime nudio prevremeno penzionisanom policijskom inspektoru novac „na crno“ i povratak na posao po ugovoru o delu. On nije odgovorio ni na pitanje da li je bio upoznat sa detaljima razgovora koji su se odvijali na auto putu Beograd – Niš.

 

Vučićević negira bilo kakvu umešanost

“Ovo su laži koje su već jednom objavljene u NIN-u. Nemamo nikakve veze sa bilo kakvim osiguranjima i tehničkim pregledima. Ne znamo ni za kakvu istragu. Firma ‘Insajder tim’ nikada nije učestvovala ni u kakvim nezakonitim poslovima, i nikada nije bila pod istragom. Ako objavite ove laži, bićemo prinuđeni da vas tužimo”, odgovorio je glodur Informera i jedan od zakonskih zastupnika “Insajder Tima” Dragan J. Vučićević na pitanja Danasa u vezi sa ovim slučajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari