Perišić obrazložio žalbu na osuđujuću presudu 1Foto: ALEKSANDAR ROKNIĆ

Obrazlaganjem žalbi na prvostepenu presudu danas je pred Apelacionim sudom u Beogradu okončan javni deo sednice u drugostepenom postupku koji se zbog odavanja poverljivih informacija vodi protiv bivšeg potpredsednika Vlade Srbije Momčila Perišića.

Kako je Danasu potvrdio Perišićev branilac, advokat Novak Lukić, na sednici su najpre tužilac, a potom i advokati odbrane, kao i sami okrivljeni, obrazlagali žalbe na prvostepenu presudu.

Momčila Perišića je Viši sud u Beogradu u februaru ove godine prvostepeno osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog krivičnog dela špijunaže. Zajedno sa njim, na zatvorske kazne u trajanju od godinu i po dana osuđeni su i pukovnik Miodrag Sekulić i bivši pripadnik vojske Vladan Vlajković

Kako je istakao Lukić, odbrana je argumentovano iznela zamerke na prvostepenu presudu dodajući da je prvostepeni postupak obilovao bitnim povredama postupka. Tužilaštvo se, sa druge strane, žalilo na visinu kazni i oslobađajući deo prvostepene presude.

Drugostepeni postupak u ovom predmetu počeo je 28. juna, obrazlaganjem sudije izvestioca. Za razliku od prvostepenog postupka koji je u potpunosti bio zatvoren za javnost, drugostepenom postupku je u pojedinim delovima mogla da prisustvuje javnost.

Za javnost su ostali zatvoreni delovi postupka u kojima se diskutovalo o sadržini dokumenata koje je Perišić, prema prvostepenoj presudi, dostavljao američkom obaveštajcu.

Perišić je, podsetimo, bio uhapšen u martu 2002. godine u jednom ugostiteljskom objektu na Ibarskoj magistrali.

Zajedno sa njim, slobode je bio lišen i američki obaveštajac Džon Nejbor, koji je ubrzo i pušten da napusti zemlju zbog diplomatskog imuniteta.

Perišića, koji je u tom trenutku bio potpredsednik Vlade Srbije, vojni istražni organi su teretili za odavanje poverljivih informacija.

Postupak je pred vojnim sudom pokrenut 2004. godine, ali je ubrzo i obustavljen zbog toga što je Haški tribunal optužio Perišića, nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, za ratne zločine u Bosni i Hrvatskoj.

On je prvostepeno u Hagu osuđen na 27 godina zatvora, ali je u drugom stepenu oslobođen krivice.

Po povratku u Srbiju 2014. godine, krivični postupak za odavanje poverljivih informacija je nastavljen pred Višim sudom u Beogradu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.