Na suđenju penzionisanom generalu Momčilu Perišiću koje je juče počelo u Haškom tribunalu, tužilac Mark Harmon je tvrdio da je u julu 1995. godine načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije znao za masovna ubistva u Srebrenici, još dok su bila u toku, ali da ništa nije preduzeo da ih spreči.

General Perišić optužen je za podržavanje i pomaganje ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanje stanovništva u Srebrenici u julu 1995. godine. Na teret mu se stavlja i pomaganje artiljerijskog bombardovanja Sarajeva 1993-95. godine, kao i to što nije istražio raketni napad na Zagreb sa položaja vojske Republike Srpske Krajine u maju 1995. godine i kaznio počinioce.

Tužilac Harmon naveo je da je Perišić, u razgovoru koji je kao osumnjičeni imao sa tužiocima, potvrdio da mu je „između 15. i 20. jula 1995“, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević rekao da je „došlo do pokolja u Srebrenici i za to okrivio generala Ratka Mladića“. Napominjući da su se u vreme koje je naveo, ubistva još odvijala, Harmon je naznačio da Perišić potom „ništa nije preduzeo“, već je, po sopstvenim rečima, želeo da se „distancira“ od zlodela.

Prema optužbi, Perišić je, međutim, znao i za plan i za operaciju Vojske RS čiji je cilj bilo eliminisanje Srebrenice i drugih enklava u istočnoj Bosni. Kao dokaz da je Mladić u to vreme bio podređen generalu Perišiću, zastupnik optužbe je u sudnici prikazao odluku Vrhovnog vojnog suda SRJ kojom je, sredinom maja 2002. godine, bilo udovoljeno Mladićevom zahtevu da mu se isplati novčana naknada za godišnji odmor koji nije koristio 1991-95. godine.

U toj odluci, naznačio je tužilac Harmon, piše da je Mladić na službi u „Vojnoj pošti 3001 u Beogradu“. Tvrdeći i da je Perišić učestovao u skrivanju generala Mladića od Tribunala koji ga je 1995. godine optužio za genocid, tužilac Harmon je kao primer naveo napore Perišića i drugih zvaničnika SRJ da, krajem te godine, Mladića ubede da oslobodi dvojicu zarobljenih francuskih pilota.

Harmon je citirao da je Perišić u presretnutom telefonskom razgovoru sa tadašnjim predsednikom SRJ Zoranom Lilićem u decembru 1995. godine preneo da Mladić traži „da ga oslobode Tribunala“. Lilić je, prema tužiocu, odgovorio da će Mladiću to biti garantovano napismeno „na memorandumu SRJ“, sugerišući da „ima i reč“ Miloševića i tadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari