Perkov: Bez kazni za govor mržnje na mrežama, pretnje prelaze u stvarnost 1Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Saradnik Šer (Share) fondacije Bojan Perkov izjavio je da su naročito opasni profili na društvenim mrežama koji okupljaju veliki broj članova, a promovišu rasističke, mizogine, ultrakonzervativne ili druge ekstremističke stavove, jer to može da vodi do radikalizacije u društvu, dok istovremeno nepoverenje u medije i zvanične objave samo dodatno pogoršavaju celu situaciju.

„Jer kad se propisi ne primenjuju dosledno i kad imate nepoverenje u institucije, onda se dešava da se, na primer, pretnje prema ranjivim grupama kao što su migranti sa društvenih mreža preslikavaju i u stvarnosti i imamo to ‘preuzimanje stvari u svoje ruke'“, rekao je Perkov u Fejsbuk u emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine „Društvene mreže pod okupacijom“.

Prema njegovim rečima, i u Srbiji postoji pravni okvir, odnosno zna se šta je dozvoljeno a šta nije.

„Ne bi trebalo da bude nikakve razlike u odnosu na to da li neko krši propise na društvenim mrežama ili negde drugo. Međutim, pitanje je da li se ovde dosledno primenjuju propisi“, kazao je Perkov.

Dodao je da je, s druge strane, vrlo nezahvalno biti na poziciji donosioca odluka u pogledu regulisanja oblasti društvenih mreža.

„Naročito, ako ste iz država sa demokratskim tekovinama i krenete restriktivnije ka internetskim slobodama, jer to onda autoritativniji režimi mogu da koriste kao alibi“, upozorio je Perkov.

Novinarka Cenra za istraživačko novinarstvo Srbije Teodora Ćurčić kazala je da je praksa u Srbiji pokazala da se neki slučajevi pretnji na društvenim mrežama „rešavaju za dva dana, dok se neki se razvlače godinama“.

„Postoje grupe koje objavljuju pretnje na društvenim mrežama nekažnjeno, a pokazalo se da su isti ti i u takozvanim narodnim patrolama, dakle, izlaze ‘na teren’. I to je veoma opasno“, upozorila je ona.

Emisija je emitovana u okviru projekta „Promocija medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“ koji sprovodi Novosadska novinarska škola uz podršku Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.