Perlez dobio biblioteku na inicijativu društva Baštinar 1Foto: Shutterstcok / GNT STUDIO

U prostorijama Mesne zajednice u Perlezu otvorena je biblioteka na inicijativu durštva Baštinar i njenog osnivača arhitekte Zorana Stojačića.

Biblioteka nosi ime po nekadašnjoj profesorki Odseka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Pavici Mrazović, povodom čije stogodišnjice rođena je izdata monografija.

Pavica Mrazović je rođena Perležanka, a njen doprinos kulturi bio je značajan, smatraju u društvu Baštinar.

„Opredeljenje društva je da afirmiše prave vrednosti i ličnosti koje su zadužile nacionalnu kulturu a poreklom su iz ovog mesta među koje svakako spada profesorka Mrazović a pored nje i rano preminula kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan, kojoj je Perlez bio zavičaj“, objasnio je Zoran Stojačić.

Kako navodi, društvo „Baštinar“ je uz pomoć Istorijskog arhiva Zrenjanin i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, ali i mnogih drugih ličnosti i institucija, uspešno realizovao ideju otvaranja biblioteke u Perlezu, koja će nositi ime „Pavica Mrazović“.

„Želja nam je da to biblioteka, pored knjiga, posetiocima ponudi i književne večeri i programe koji će oživeti kulturni sadržaj ovog mesta“, objašnjava Zoran Stojačić.

Dobar deo fonda biblioteke čini legat sociologa dr Nebojše Popov, koji je sada našao svoje mesto nakon što je u Zrenjaninu ugašena Građanska čitaonica.

Pavica Mrazović, rođena Karlavaris,  napredovala je od učiteljice u Knićaninu do profesorke na Odseku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde joj je 1987. godine uručena nagrada Zlatna Geteova medalja.

Pavica Mrazović je 1992. godine postala laureat Ordena za zasluge koji dodeljuje Savezna Republika Nemačka, čime je stekla međunarodno priznanje za svoj rad.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari