Nastavljajući objavljivanje izabranih dela Danila Kiša u sedam knjiga, Izdavačka kuća Arhipelag objavila je ovih dana roman Peščanik i knjigu novela Grobnica za Borisa Davidoviča.


Peščanik je svakako jedna od najintrigantinijih knjiga Danila Kiša, briljantno delo o svetu detinjstva i odrastanja, knjiga o potrazi za ocem i u tom smislu jedna od najizuzetnijih telemahija modernog doba. „U Ranim jadima, taj svet je viđen očima deteta: u romanu Bašta, pepeo, pogled se širi kroz pripovedačev pogled: u Peščaniku, obojica nestaju, i pripovedanje teži ka gotovo božanskoj objektivnosti. Iako zasnovane na doživljenom, te knjige su prepune dokumentarnih elemenata. Poslednja, Peščanik, u celini je egzegeza jednog autentičnog očevog pisma, datiranog 5. aprila 1942“, rekao je Kiš povodom ovog romana u jednom intervjuu polovinom osamdesetih godina.

Objavljena prvi put 1977. godine, Grobnica za Borisa Davidoviča je prevedena na mnogo svetskih jezika, a o njoj su pisali neki od najpoznatijih svetskih pisaca druge polovine XX veka, poput Josifa Brodskog, Milana Kundere, Đerđa Konrada, Petera Esterhazija ili Vilijama T. Volmana. Grobnica za Borisa Davidoviča bila je povod za jednu od najvećih polemika u istoriji srpske književnosti, iz koje je proistekla i Kišova briljantna knjiga Čas anatomije.

Arhipelag je već prethodno objavio prvi Kišov roman Mansarda, knjigu priča Rani jadi, kao i verovatno najpoznatiji Kišov roman Bašta, pepeo.

Enciklopedija mrtvih i knjiga priča iz zaostavštine Laute i ožiljaka biće objavljene tokom jula, čime će biti zaokruženo Arhipelagovo izdanje izabranih dela Danila Kiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari