Kurdske snage na severu Iraka tvrde da su izvojevale najveću pobedu protiv ekstremista Islamske države. Kažu da su uspeli da slome opsadu planine Sindžar, gde su hiljade pripadnika sekte Jazida i drugih raseljenih iz Iraka bili zarobljeni od avgusta. Islamska država kontroliše velike delove Iraka i Sirije gde su proglasili „kalifat“.

Planina Sindžar „smrdi na smrt“, tvrde Jezidi, koji su uspeli da se izvuku sa tog planinskog lanca u Iraku, piše britanski Telegraf. Jedan od njih tvrdi da mrtva tela Jezida jedu gladni psi.

U međuvremenu, načelnik generalštaba američke vojske Martin Dempsi kazao je da u vazdušnim udarima ubijeno nekoliko visoko rangiranih vojnih vođa Islamske države u Iraku. Kurdska ofanziva protiv islamista počela je rano u sredu jakim vazdušnim udarima američkih i koalicionih snaga. Izvedeno je čak 45 udara iz vazduha. Kada je reč o kopnenoj ofanzivi, oko 8.000 kurdskih pešmerga boraca izveli su žestok napad i uspeli da otvore širi koridor. Masrur Barzani, šef kurdistanskog Regionalnog bezbednosnog saveta, kazao je da je operacija napredovala iz Zumara – koji su kurdske snage uzele pod svoje u oktobru – ka planini Sindžar.

„Ovo je velika operacija koja je na svu sreću završena uspešno“, dodao je on. Prema saopštenju iz kurdske komande navodi se da je veliki broj boraca pobegao na zapad u Siriju ili istok prema Mosulu, koji je otet u junu. Pešmerge kažu da su ponovo zauzeli osam sela dok je 80 ekstremista ubijeno u ofanzivi. Dopisnik Bi-Bi-Sija navodi da su kurdske snage obavile veliki zadatak ali da ima još puno posla – da zauzmu grad Sindžar na južnom delu planine koji je i dalje rukama IS kao i Mosul i obližnji Tar Afar.

Predstavnici Pentagona navode da su početkom decembra u vazdušnim udarima SAD ubijeni Abd al Basit, šef vojnih operacija Islamske države u Iraku i Hadži Mutaz, ključni pomoćnik lidera IS Abu Bakr al Bagdadija. Krajem novembra ubijen je i Radvin Talib, guverner severnog iračkog grada Mosula, pripadnik Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari