Pet medalja učenicima iz Srbije na Evropskoj olimpijadi iz fizike 1Foto: Pixabay / Juraj Varga

Na 4. Evropskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, učenici iz Srbije postigli su izvanredan uspeh, osvojivši dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Učenici iz Srbije postigli su izvanredan uspeh na 4. Evropskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, osvojivši dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, saopštio je danas Institut za fiziku Beograd ((IPB).

Zlatnu medalju osvojili su Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, Petar Samardžić iz Matematičke gimnazije u Beogradu srebrnu, dok su učenici iste škole Dušan Beguš i Strahinja Nikolić osvojili bronzanu medalju.

Nastavnici naših takmičara su Nataša Čaluković, Ivan Stanić i Branislav Cvetković, navodi IPB.

Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović zauzeli prva dva mesta u zvaničnom apsolutnom plasmanu koji uključuje samo evropske zemlje, tako da predstavljaju apsolutne pobednike takmičenja, kao i da je Srbija ekipno među najboljim evropskim zemljama.

Ove godine je ekipa Srbije prvi put učestvovala na ovom takmičenju. Evropska olimpijada je najprestižnije takmičenje iz fizike učenika srednjih škola u rešavanju zadataka, uz Međunarodnu olimpijadu iz fizike na kojoj Srbija tradicionalno učestvuje, ali koja ove godine nije održana zbog pandemije korona virusa.

Evropska olimpijada iz fizike (EuPhO) održana je na daljinu, od 20. do 26. jula, a na njoj je učestvovalo više od 250 učenika iz 57 evropskih i gostujućih zemalja.

Planirano je da Evropska olimpijada bude održana u Rumuniji, ali to nije bilo moguće zbog pandemije, pa su učenici radili zadatke iz svojih zemalja. Кonkurencija je bila značajno pojačana zbog učešća gostujućih vanevropskih ekipa koje su, kao i Srbija, bile zainteresovane za učešće zbog neodržavanja Međunarodne olimpijade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari