Peticiju protiv podizanja spomenika Stefanu Nemanji potpisalo skoro 3.000 ljudi 1Savski trg Foto: Belgrade Waterfront

Peticiju protiv podizanja spomenika Stefanu Nemanji potpisalo je do sada skoro 3.000 ljudi.

Oni zahtevaju „obustavljanje radova i poništavanje svih odluka koje se tiču ovog megalomanskog i besmislenog projekta kojim se nezakonito i suludo troši novac građana Srbije“.

Početak montiranja spomenika najavljen je za 15. avgust, a rok za njegovo postavljanje je dva meseca od početka montiranja.

Inicijator peticije umetnik i predavač u Firenci Dejan Atanacković spomenik je ocenio kao „vrhunsko estetsko ruglo“.

„Peticija ima za svrhu da već sada postavi jedno važno pitanje, a to je šta sa tim spomenikom dalje činiti. Spomenici se podižu ali spomenici se i uklanjaju i ja svakako verujem da se tom spomeniku može dati neko drugo mesto i neki drugi kontekst“, istakao je Atanacković.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ranije je izjavio da je Savski trg „najbolji pokazatelj kako se Beograd razvija“, a predsednica opštine Savski venac Irena Vujović kazala je da će ovaj trg, koji će postati novi centar grada, biti najlepši deo prestonice.

Atanacković je za Danas ocenio da je Savski trg „paradoksalno dobro mesto za taj spomenik“.

„U suštini spomenik se zaista uklapa uz besmisao, znači u neku ruku on je savršeno uklopljen tu gde je i planiran, u taj obesmišljeni prostor, samo je pitanje da li mi kao građani želimo da živimo u gradu obesmišljenih prostora. Jedini kontekst sa kojim se ta statua može povezati jeste kontekst Beograda na vodi koji je kao i taj spomenik jedno strano telo, jedan izraz arogancije, bahatosti, jedne rogobatne estetike i stvar lišena makakve kulurne utemeljenosti“, naveo je on.

Spomenik Stefanu Nemanji od bronze biće visok 23 metra i težak 68 tona i nalaziće se ispred zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice.

https://www.instagram.com/p/CDt6iQoJgC9/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari