Peticiju za besplatne udžbenike potpisalo 10.000 ljudi 1Foto: OŠ "M. P. Barili"

Onlajn peticiju za dodelu besplatnih udžbenika deci u čitavoj Srbiji, koju je jutros pokrenuo pokret Kreni-Promeni, do sada je potpisalo više od 10.000 ljudi, a peticija je upućena ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović i ministru finansija Siniši Malom.

„Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno za svu decu u državi, a to ujedno znači da roditelji imaju obavezu da svojoj deci obezbede udžbenike i propratna nastavna sredstva“, navodi se u tekstu peticije.

Kako se dodaje, cifre koje su neophodne da se to sve obezbedi nisu male.

Ističe se da komplet udžbenika za učenike od prvog do četvrtog košt od 9.000 do 12.000 dinara, dok za učenike od petog do osmog razreda između 15.000 i 20.000 dinara.

Pokret Kreni-Promeni napominje da roditelj koji prima minimalnu mesečnu zaradu mora da odvoji trećinu ili polovinu svoje plate kako bi finansirao udžbenike za samo jedno dete, ne uzimajući u obzir dodatne troškove oko nabavke svesaka, pribora, ranca, garderobe i ostalog.

„Imajući u vidu da se često ističe kako nas je sve manje, da je bitno imati porodicu i što više dece, hajde da onda porodicama pokažemo da nam je stalo do njih i njihove dece i potrudimo se da dobiju besplatne udžbenike“, poručili su iz pokreta Kreni-Promeni, podsetivši kako ideja da država obezbedi osnovcima besplatne udžbenike nije nova, niti je bilo čiji hir.

„Mnoge države su uvele besplatne udžbenike, neke od tih zemalja su i Crna Gora, Makedonija, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka… Spisak je podugačak. Ovom spisku možemo dodati i Beograd, jer će osnovci iz Beograda ove godine imati besplatne udžbenike, a to zaslužuju i osnovci u ostatku Srbije“, naglašeno je saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari