Peticiju za održavanje Prajda do sada potpisalo 1.500 ljudi 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Na poznatom sajtu allout.org pokrenuta je peticija za podršku Evroprajdu pod nazivom “Prošetaćemo! Podržite EuroPride 2022 u Beogradu!”.

Peticiju je do sada potpisalo skoro 1.500 ljudi. U tekstu peticije se objašnjava da je u septembru 2019. godine Beograd Prajd pobedio u istorijskoj konkurenciji za domaćina panevropskog međunarodnog LGBTI+ događaja – EuroPride 2022, te da je imao žestoku konkurenciju – Barselonu, Dablini i Portugal.

“Ovo je prvi put da se Evroprajd održava u jugoistočnoj Evropi, regionu sa specifičnom i turbulentnom istorijom LGBTI+ aktivizma”, navodi se u tekstu peticije.

Podseća se da je 2019. godine, premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je i prva žena i prva otvorena gej osoba na toj funkciji, potpisala pismo podrške kandidaturi Beograda da bude domaćin Evroprajda 2022. godine.

Potom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 27. avgusta 2022. imenovao Brnabić na još jedan mandat za premijerku Srbije.

Vučić je zatim u obraćanju medijima rekao i da će „Evroprajd biti ukinut“. Izjava je izazvala oštre reakcije javnosti, aktivista i političkih partija, kako u međunarodnom, tako iu Srbiji.

Vučićeva izjava je izazvala oštre reakcije javnosti, aktivista i političkih partija.

“Evropski sud za ljudska prava je proglasio zabranu održavanja Prajda kršenjem članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije. Kao država članica Saveta Evrope, Srbija je ratifikovala Konvenciju i prekršila bi svoje obaveze ako bi pokušala da zabrani Evroprajd”, navodi se u tekstu peticije, koju možete potpisati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari