Petrović Škero: Raste femicid u Srbiji, potrebni porodični sudovi 1Foto: Press centar

Članica Saveta za štampu i nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero izjavila je danas za N1 da izmenama Ustava u oblasti pravosuđa pre godinu dana građani nisu dobili mnogo, niti su svesni kako te promene utiču na njihove živote.

Građani Srbije trebalo je da dobiju upravno sudstvo, jer najviše problema imaju sa institucijama. Onda, da li ćemo imati porodične sudove konačno? Sve zemlje prvo naprave taj sud, kod nas on ne postoji, istakla je Petrović Škero.

U ovom trenutku imamo dnevno povećanje nasilja u porodici, produženje rokova u suđenju porodičnih odnosa, femicid koji raste velikom brzinom, navela je ona i istakla da sve to ukazuje da porodični sud treba oformiti.

To je ono što su građani propustili da dobiju, odnosno država propustila da im da, rekla je Petrović Škero.

Veliki deo nauke je smatrao da uopšte nije vreme za promenu Ustava, ali svi smo krenuli da radimo na izmenama tog ustava i on je promenjen. Krenuo je referendum, sa izmenom zakona, doneli smo ustavne amandmane i samim ustavnim zakonom zadali sebi rokove za usaglašavanje zakona. Evo rokovi ističu, godinu dana od referenduma je jako brzo prošlo, rekla je Petrović Škero.

Ona dodaje da je rok za usaglašavanje od godinu dana bio veoma kratak, imajući u vidu koliko zakona treba uskladiti sa tim promenama.

Pročitala sam da su Skupštini predati zakoni i tu je naglo prekinuta javna diskusija. I ja se pitam da li je ta javna diskusija bila prava? Ako su zakoni već u skupštini, a poslednju javnu diskusiju smo imali pre desetak dana, sve više verujem da nije služilo ničemu osim predstavi, ocenila je Petrović Škero.

A, šta će građani dobiti od toga? Sudije će možda dobiti pravilnije sudove, ali ono što bi građani trebalo da dobiju – trebalo bi da dobiju upravno sudstvo, jer mi najviše imamo problem sa institucijama, sa funkcionisanjem tih institucija, a akte tih institucija ispituje Upravni sud. Mi imamo samo jedan Upravni sud sa tri odeljenja, naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari