Picula: Brine rast tenzija u CG 1Foto: EPA/IGOR KOVALENKO

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je da sa posebnim zanimanjem prati razvoj krize uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i da zabrinjava rast tenzija zbog odabira mesta na kojem ceremonija treba da bude obavljena.

„Pokazali su to i današnji događaji, blokade i sukobi s policijom. U demokratskom društvu svakako treba da poštuje poštovati slobodu delovanja verskih organizacija i osećaje vernika, ali jednako tako smatram da verske manifestacije ne smeju da budu zloupotrebljivane u političke svrhe ili da izazivaju nove podele u ionako polarizovanom društvu kakva je Crna Gora i danas“, rekao je Picula za Radio-televiziju Crne Gore.

On se pridružio svima koji u institucijama Evropske unije podržavaju evropski put Crne Gore i koji ovih dana apeluju na odgovornost svih uključenih, tako da doprinesu spuštanju napetosti.

„Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva. Crna Gora je poslednjih decenija gradila, prije svega, sekularno, multietničko i multikonfesionalno društvo. U takvom društvu se moraju uvažavati razlike, identiteti, ali i odlučno braniti dosegnuti standardi ako su ugroženi“, poručio je Picula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari