Pirot: Konstitutivna sednica ženske odborničke mreže 1Foto: Ilija Pejčić Lika

U Skupštini grada Pirota danas je održana konstitutivna sednica Ženske odborničke mreže. Za koordinatorku je izabrana predsednica Skupštine  Grada Milena Dimitrijević, a njena zamenica biće Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga i odbornica u Skupštini grada.

Mreža je nepolitičko telo. Radiće se na unapređenju položaja žena, ekonomskom osnaživanju i drugim važnim temama.

Inicijativa za formiranje mreže pokrenuta je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta.

U ovom telu su sve odbornice lokalnog parlamenta, odnosno 23 žene.

Skupština Grada Pirota ima 56 odbornika. Formiranje mreže podržao je i gradonačelnik Pirota koji je poželeo uspešan rad ovog tela.

Ženska odbornička mreža je nestranačka, neformalna grupa koja se bazira na principu dobrovoljnosti.

– Cilj je da se jedinstveno snažnije utiče na rešavanje pitanja i problema, pre svega onih, koji se tiču položaja i statusa žena u lokalnoj zajednici. Na ovaj način odbornice postaju vidljivije u lokalnoj samoupravi i u Skupštini grada, rekla je Milena Dimitrijević, koordinatorka Ženske odborničke mreže.
Kako je saopšteno, među ciljevima delovanja je veće učešće žena u političkom i javnom životu, suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, jačanje ženske solidarnosti i ekonomsko osnaživanje žena.

– Imamo dosta žena u Gradskoj upravi, među funkcionerima Uprave grada, kao što su načelnice, pomoćnice gradonačelnika, među odbornicama više od 40 procenata, u Gradskom veću. Ne pravim razliku među saradnicima da li je muškarac ili žena, bitno je da odgovorno obavlja svoj posao,rekao je gradonacelnik Pirota Vladan Vasić.

Žene čine 33 posto članova Gradskog veća . Na čelu su 5 od 11 javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava. U  upravnim odborima ovih JP i ustanova 53 posto su žene i 42 posto u nadzornim odborima.

Na konstituvnoj sednici mreže govorila je i narodna poslanica iz Pirota Olja Petrović.

Između ostalog je navela da je Srbija prva zemlja van EU koja je 2016. godine uvela indeks rodne ravnopravnosti. Nada se i uspostavljanju saradnje sa Ženskom parlamentarnom mrežom u cilju razmene iskustava, znanja i razvijanja novih ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.