Pisana opomena pripadnicima interventne zbog privođenja urednice KoSSeva prošle godine 1Tatjana Lazarević Foto: Medija centar

Policajcima Regionalne Direkcije Sever Ivanu Novičiću, Srđanu Ristiću, Milanu Petroviću i Tamari Virijević, izrečene su mere pisane opomene zbog privođenja Tatjane Lazarević 11. aprila 2020. godine, odlučila je Komisija za žalbe Policije Kosova.

Komisiji se urednica portala KoSSev obratila nakon što je Direkcija Sever ove policajce u oktobru ove godine proglasila nevinim i to posle njene dve prethodne žalbe PIK-u i samog saslušanja prilikom privođenja.

Stavljajući odluku policije u Mitrovici sada van snage, Komisija za žalbe je utvrdila da su četiri pripadnika interventne jedinice nezakonito zaustavili Lazarević, „bez nekog posebnog razloga“ i prekršili administrativna uputstva i procedure rada Policije Kosova. Lazarević takođe očekuje ishod žalbe koju je podnela i PIK-u.

Godinu i po dana nakon privođenja urednice KoSSev-a Tatjane Lazarević zbog navodnog kršenja epidemioloških mera i posle dve žalbe koje je Lazarević podnela PIK-u za nezakonito privođenje, praćenje i nezakonito fotografisanje, u oktobru ove godine njena žalba je odbačena, a pripadnici interventne jedinice koji su je priveli, proglašeni su nevinim, jer je u policiji utvrđeno da oni nisu preduzeli ni jednu nezakonitu radnju.

Ovu odluku je donela policija Regionalne Direkcije Mitrovica-Sever, jer je PIK prosledio predmet upravo policiji na Severu da odluči o tome.

„PIK je utvrdivši da u prijavi nema elemenata krivičnog dela, žalbu sa prilozima dostavio na dalji rad i postupanje Direkciji za unutrašnju istragu i proveru prošlosti. Ova Direkcija je nakon još jednog razmatranja žalbe, procenila da žalba u ovoj fazi ne sadrži teške disciplinske prekršaje i predmet je prosleđen na lokalni nivo radi daljih postupanja. (…) Nakon sprovedene disciplinske istrage nije bilo moguće potvrditi navode iz žalbe gopođe Tatjane Lazarević“. Dokument je potpisao kapetan Nenad Đurić, inače komandir Regionalne Direkcije Sever.

O odluci koja je doneta 8. oktobra, urednica KoSSev-a je 14. oktobra usmenim putem obaveštena, a nekoliko dana kasnije joj je i uručeno pisano obrazloženje.

Inače, odluka je doneta samo dan nakon nemira u Kosovskoj Mitovici – 13. oktobra, kada su dva novinara KoSSev-a napadnuta na radnom zadatku.

Lazarević je krajem oktobra, a nakon odluke Direkcije Sever još jednom podnela žalbu PIK-u ponovo prijavljujući slučaj, nakon čega su je u službenom razgovoru pripadnici PIK-a obavestili i uveravali da će u ovom slučaju postupati u najboljem interesu primene zakona i najbolje prakse rada ove institucije.

U svim žalbama koje je Lazarević do sada podnosila, od dana kada je privedena i saslušana, pa dan kasnije kada je ponovo u prostorijama policije u severnoj Mitrovici podnela žalbu PIK-u, kao i nekoliko dana nakon toga u samim prostorijama PIK-a u Prištini, uključujući i sadašnje žalbe iz decembra PIK-u i Komisiji za žalbe KP, ona se žalila na tri nezakonite radnje tokom ovog procesa: praćenje tokom njenog kretanja od strane policije na dan 11.4.2020, nezakonito privođenje i fotografisanje na licu mesta – ili od strane policije u kom slučaju je takvo fotografisanje mimo pravila rada policije; ili od strane trećeg lica, na koje nije primenjena najmanje jedna protivpandemijska mera koja je tada bila na snazi.

U odluci Komisije za žalbe utvrđeno je da je Lazarević nezakonito zaustavljena i dovedena u policijsku stanicu. Međutim, iako se u obrazloženju ove odluke iznose njeni dalji navodi o paparaco fotografijama, o ovom pitanju ni u ovoj odluci nema ishoda, a takođe izostali su i navodi o njenom praćenju.

Na osnovu dva rešenja koja su do sada dostavljena, policija se još uvek nije izjasnila,  odnosno nije utvrdila ko je urednicu portala KoSSev pratio u policijskom automobilu na delu staze kojom se kretala pre privođenja, kao i to da nije utvrdila ko je načinio paparaco fotografije, a koje su objavljene na portalu Kosovo online, gotovo istovremeno u trenutku privođenja Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari