Pisanje Njujork Tajmsa o Vijetnamcima pokazuje slabosti Srbije

Ostavite komentar


  1. Imao sam priliku sarađivati sa Linglongom i još ponekim Kineskim kompanijama. Čast jednom izuzetku, osnovni utisak je nespojivost, kako opšte, tako i radne kulture. Radi se o kompanijama u kojim je dozvoljeno fizičko maltretiranje zaposlenih, nepoželjne su teže fizičke povrede. Naravno da ova istina zvuči nepojmljivo. Pri tom treba znati da im je dodeljen praktično eksteritorijalni status po pitanju domaćeg zakonodavstva, prećutan ili tajnim sporazumom, ne znam, ali na terenu je ovo faktičko stanje.

  2. Miroslav Samardžić koristi istu, trampovsku retoriku, i kao odgovor postavlja pitanje „a šta sa..“(whataboutism) čime umanjuje važnost ne samo članka, već i teme koju članak obrađuje. Kada želiš da relativizuješ važnost ovakve vesti, „stavljajući je u kontekst“, to se zove odbrana pozicije, u ovom slučaju odbrana pozicije ove vlasti.

  3. Problem je što kineski investitor ne zarezuje državu ni za osnovne zakonske obaveze;grade i gradili su objekte unutar fabrike bez dozvola i odobrenja,da su naknadno dostavljali zahteve koji su im se odmah ispunjavali.Neke obavezujuće(ekološke) projekte štetnog uticaja na okolinu ni do danas nisu uradili.Naknadno grade stambena naselja(zemljište im odobravaju opštine po hitnom postuku),gde će stanovati radnici iz Kine,možda Vijetnama,Severne Koreje ili ko zna odakle,a sprskih radnika ne verujem ni da će biti(da ne traže ono što bi zakonom morali da daju,da ne formiraju sindikate….).Dovode svoju policiju ili privatna obezbeđenja, formiraju „državu“ u državi.To su naše sumvencije i „svetla budućnost“.

  4. Ja dobro razumem Amerikance i njihovu kampanju protiv Kine, ali ne razumem zašto vi mislite da je za nas jako dobro da im se priključimo u tome? Cela Amerika prosto „vrvi“ od radnika „na crno“ svih mogućih boja i nacija, koji listom žive u paklenim uslovima često živeći u komunama od 10-15 ljudi u stanovima veličine „kutije šibica“. Rasne, i klasne razlike su nikada veće i gore, ali zato „slika i ton“ govore da svi Amerikanci žive na Beverli Hilsu, ili Menhetnu. Razumem političku i ideološku bliskost zapadnom svetu, razumem i pristrasnost u tom smislu, ali nemojte govoriti o Kini kao zaostaloj i nerazvijenoj državi jer je to apsolutno netačno, i zvuči prilično degutantno kada na ovaj način obavljate „tudj i prljav“ posao.

  5. „Rodoljub Šabić kaže da je, uprkos medijskoj pažnji i reakcijama javnosti, izostala adekavtana reacija države u ovom slučaju“.
    A, ŠTA MISLITE, ZAŠTO SE 1. FUDBALSKA LIGA SRBIJE ZOVE „LINGLONG“!!!???
    PITANJE IZ BANATA!

  6. Trebalo bi ovaj iz Sloge da malo radi za američku kompaniju pa da vidi šta su prava radnika. On nos ni do Bugarske nije promolio, ali sve zna.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.