Pismo epidemiološkinje Mile Paunić: Zašto se ne zatvaraju "inkubatori zaraze"? 1Foto: FoNet/ Medija centar

„I posle osam meseci, u brojnim kovid ambulantama, pacijentima sa tegobama koje traju dan-dva ili tri rade se samo serološki testovi. Ukoliko su negativni (što je logično jer nije prošlo dovoljno vremena za ovu vrstu testa), pacijenti se vraćaju kući „ubeđeni da su negativni“.

Dobar deo njih se vrati posle nekoliko dana sa ozbiljnim tegobama – često sa pneumonijama a o epidemiološkom riziku koji su nosili (nakon saznanja da su „negativni“) da i ne govorimo“, napisala je epidemiološkinja Mila Paunić u pismu koje je uputila svojim kolegama, istakavši da je „poslednji momenat da realno sagledamo greške koje pravimo i da se nadamo da još nije prekasno da nešto popravimo“.

Doktorka Paunić uputila je svojim kolegama mejl, koji je potom objavljen i na društvenim mrežama juče, ističući nekoliko propusta koji se prave već duže vreme – između ostalog i odluku da se kontakti zaraženih ne testiraju sve dok ne dobiju simptome. Kako bi predočila pogrešnost ovakve prakse, ona je prenela pismo jedne studentkinje koje započinje rečima „Zašto ne testirate kontakte?“

– Dvoje kolega iz moje klase su pozitivni na koronu. Imali smo probe zajedno duže od dve nedelje. Pre sedam dana sam bila u kovid ambulanti da se testiram. Rekli su: „Ne može – nemate simptome; Idite kući i budite u samoizolaciji.“ Kad vam tako neko kaže i ne testira vas, jasno je da ćete sve shvatiti manje ozbiljno (jer da je ozbiljno, valjda bi me testirali). Bila sam u samoizolaciji. Živim sa roditeljima, bratom, babom i dedom. Logično je da se sretnemo, moramo i u isti WC. Posle par dana, kad vidite da ste OK, da vam nije ništa (osim blagog curenja nosa), malo se čovek opusti. Iskreno, plašila sam se samo za babu…“ navodi studentkinja.

Mila Paunić dalje prenosi da je ova studentkinja uradila test privatno i da je bila pozitivna na virus korone. „U trenutku kad sam videla rezultat – oduzela sam se – ne zbog mene – zbog mojih!“ Izolovala sam se kod druga koji je preležao koronu. Da sam to znala pre sedam dana tada bih se uplašila i tada bi otišla kod druga. Mnogo bi ozbiljnije shvatila sve ovo. Sad je kasno – sve sam ih zarazila“, napisala je studentkinja.

Paunić je u svom pismu ukazala i na činjenicu da se već mesecima u zvaničnim izveštajima prikazuju sabrani PCR i serološki testovi kako bi se prikazalo da nemamo mnogo inficiranih u odnosu na broj testiranih.

„Osim što je pogrešno – to nam se sada tako snažno vraća, kao bumerang. Trenutno je (najverovatnije) mnogo veći ‘udeo’ PCR testova nego u junu i julu ili avgustu, ali se još uvek ne zna precizno – koliko? Zbog ove ‘greške’ (sabiranja PCR i seroloških testova) i dalje je nemoguće imati pravu sliku. Nemoguće je uporediti ‘statistiku’ iz juna i jula – i trenutnu situaciju. Radi se o nepoznatoj proporciji učešća PCR testova u odnosu na broj seroloških testova. Nemamo realne podatke na osnovu kojih bi se mogla praviti poređenja, procene ili prognoze“, navodi Paunić.

Ona zaključuje da je besmisleno razmišljati o zatvaranju škola, fakulteta i domova koji trenutno predstavljaju najsigurnija mesta, gde se poštuju sve mere zaštite, a pri tome ne zatvoriti mesta gde se apsolutno ne poštuje niti jedna mera zaštite i koja su bukvalno „inkubatori“ zaraze?

„Zar nije bio imperativ zatvoriti klubove, kafiće, restorane u kojima se ne nose maske, u kojima se luduje, prave žurke, veselja … svadbe? Jasno je svakome da bi postojao ekonomski gubitak – ali on je minoran u odnosu brojne efekte koji bi se postigli; a mizeran u odnosu na ovoliki broj umrlih koji su direktna posledica svega nabrojanog“, zaključuje Paunić, ističući da je njen cilj da kao epidemiolog sa dugogodišnjim iskustvom ukaže na konstruktivan način na dosadašnje propuste.

Propuštena prilika u septembru

Po mišljenju Mile Paunić, u septembru smo imali dobre tri nedelje „stabilnosti“ kada smo mogli da uvedemo obavezan PCR test za putnike koji ulaze u zemlju – bez obzira da li su naši ili strani državljani. „Koliko je samo stiglo mladih iz zemalja iz okruženja sa tegobama i nakon dan, 2 ili 3 se javili kovid ambulantama i na testu bili pozitivni…“, podseća Paunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari