Pištaljka: RTS na 60 strana ne opovrgava ni jedan navod iz dokumenata koje smo objavili 1 Foto: Bojan Cvejić/ Danas

U izjašnjenju Radio-televizije Srbije (RTS) na tekst Pištaljke „Izveštaj koji RTS krije: Vaše pravo da platite sve”, na 60 strana ne opovrgava se nijedan navod iz dokumenata koji smo objavili pre mesec dana, objavljeno je danas na sajtu Pištaljke.

U izjašnjenju Radio-televizije Srbije ne opovrgava se nijedan navod iz dokumenata koja je pre mesec dana objavila Pištaljka, čiju su autentičnost potvrdili predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček i generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević, a zbog čega su tužilaštvo i policija pokrenuli istragu o poslovima RTS sa spoljnim produkcijama vrednim desetine miliona evra, navodi se na sajtu.

Dodaje se da izjašnjenje javnog servisa, u kome nema potpisa Bujoševića, osim manipulacije ciframa i skoro komične mistifikacije producentskog posla, ne sadrži nijedan dokaz ni informaciju korisnu javnosti, a još apsurdnijim ga čini to što je RTS svoje pisanije proglasio tajnom, iako ga je poslao jednom mediju da ga objavi.

Tako je izjašnjenje RTS poslato Pištaljci na objavljivanje ostalo tajna čak i za Klanščeka, iako se veći deo teksta bavi upravo njegovim izjavama i obračunom s njim, a ne dokumentima koje je objavila Pištaljka.

Kako se ističe, u izjašnjenju nema ni slova objašnjenja zašto RTS čitavih mesec dana otkako je Pištaljka objavila do tada skrivana dokumenta o poslovanju javnog medijskog servisa svojim gledaocima nije saopštila ovu informaciju koja se nalazi u svim udarnim vestima, izazvala je burne reakcije javnosti i dovela do istrage nadležnih organa.

Umesto informacije o kojoj bruji cela zemlja, RTS je objavila samo par reakcija privatnih produkcija sa kojima radi i koje su predmet istrage, navodi Pištaljaka.

U izjašnjenju se ne mogu naći ni proračuni koji su, navodno, bili osnov za angažman spoljnih produkcija, ni informacije o poslovanju RTS, ni ugovori koje RTS sklapa, a koje su proglasili poslovnim tajnama mimo svih zakona, ističe Pištaljka.

Ukazuje se da je RTS poslala samo par tabela u „vordu“, sa paušalnim ciframa za koje se ne zna ni ko ih je pravio, ni na osnovu čega, koje za ovu priliku treba da odglume proračune na koje se poziva RTS, a koji, prema tvrdnjama direktorke produkcije Biljane Carević iz zapisnika sa devete sednice Upravnog odbora, nikada nisu rađeni, niti ih je iko ikada tražio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari