Pjotr Nikitin: Srbi, otvorite oči, ne verujte lažima 1Foto: Aleksandra Ćuk

„Rat vode bogate hulje“ „Stop Putin“, „Stop war in Ukraine“ neke su od poruka koje su danas na transparetnima nosili okupljeni na protestu neformalne grupe građana „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“

Prisutne na Trgu Republike  je najpre pozdravio Pjotr Nikitn, predstavivši se kao di – džej protesta, pravnik i prevodilac, koji od 2016. godine živi Srbiji u koju je kako je kazao došao preko braka, a 24. februara kada je počeo rat, on i još nekoliko državljana u Srbiji osnovali su antiratnu grupu „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ .

– Mi smo obični građani. Svi imamo svoj život, svoj posao, svoju decu, svoje familije. Nismo nikakvi aktivisti ali nismo mogli da ćutimo videvši šta se radi u ime naše zemlje – kazao je Nikitin dodajući da o njima ipak kruže laži na društvenim mrežama .

– Eto, na primer pišu da sam ja izraelski državljanin, koji dobija novac od jedne LGBT organizacije i u to ime sam svakom ovde prisutnom dodelio 500 dinara. Jeste li svi dobili 500 dinara? upitao je, a većina je uglas uzvratila „ne“, dok su se neki našalili da još uvek čekaju.

Nikitin im je šaljivo uzvratio da se ne nadaju jer je novce stavio u svoj džep a potom uozbiljio priču istakavši koliko su laži opasne, pre svega u medijima, da su one uzrok užasima rata.

Nikitin je podsetio na video s navodnim intervjuom s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji je, kako je ispričao prikazan na televiziji Hepi s nacionalnom frekvencijom.

On je objasnio da je intervju izmontiran tako da izgleda kao da Zelenski potvrđuje da koristi kokain i da je usled toga uvek pun energije. Zapravo, reč je o intervjuu sa Zelenskim iz 2019. godine kada još uvek nije bio predsednik i kada je na opasku novinara, koji je kazao da je čuo da konzumira kokain Zelenski to odlučno negirao, a zatim obrazložio da je pun energije jer živi uredno i zdravo.

– To je samo jedan od najoočiglednijih primera laži koji se serviraju Srbima preko nacionalnih televizija i tabloida ovde – rekao je Nikitin, dodajući da za tako nešto postoji samo jedna reč, a to je sramota.

Nikitin je naveo još nekoliko primera o tome kako se u javnom prostoru lako plasiraju neistinite informacije i koliko to može da bude pogubno za mir. Na kraju svog izlaganja on je poručio

– Srbi, otvorite oči, ne verujte lažima. Ako već verujete ne prihvatajte ih . Nemojte da prihvatite svet u kojem laž postaje deo svakodnevice. Ne dajte da Gebelsov zakon postane zakon vaše zemlje. Gebelsov zakon ne sme da važi. Laž ostaje laž iako je ponovljena milion puta. Osporavajte laži. Jer tako je bilo za vreme samog Gebelsa i tako ostaje . Laž je prva, krađa je druga , ubistvo je treća, a onda rat. A mi nećemo rat . Znate li zašto sam ja i milioni Rusa na strani Ukrajine ? Zato što je na strani Ukrajine istina. Na ukrajinskom i na ruskom je reč za istinu pravda. Prvada će pobediti! – zaključio je Pjotr Nikitin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari