Plan (ne) kasni zbog „Novog Sada na vodi“ 1foto: R.B.

Generalni urbanistički plan grada Novog Sada do 2030. od sutra je na javnom uvidu koji će trajati narednih 40 dana, rečeno je na pres konferenciji u JP „Urbanizam“ gde su novinarima predstavljene osnovne karakteristike najvažnijeg planskog dokumenta.

„Izradi GUP-a prethodila je izrada 17 studija, a glavne promene u odnosu na prethodni plan su prebacivanje prečistača otpadnih voda na petrovaradinsku stranu Dunva, nizvodno od Pobede, određivanje biciklističko-pešačkog mosta na stubovima mosta Franca Jozefa, i gradnja još dva mosta – u produžetku Bulevara Evrope i most koji će spojiti obilaznicu oko Petrovaradina sa magistralnim putem Novi Sad-Ruma i tunelom ispod Iriškog venca na Fruškoj gori, kazao je direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović.

On je istakao da će površine pod zelenilom biti povećane za 165 hektara, u Petrovaradinu je planirano osnivanje botaničke bašte. Prvenstvo u saobraćaju imaće pešaci i biciklisti za koje će biti izgrađene dodatne saobraćajnice, dok će vozilima biti „ostavljeno ono što preostane“.

„Planirali smo premeštanje glavnog prečistača otpadnih voda na sremsku stranu što je moguće više nizvodno od izvorišta vode, a u radnoj zoni Sever 4 ostavljen je prostor za moguće izvorište i fabriku vode, koja bi možda mogla da bude i regionalnog karaktera“, rekao je Miladinović.

Plan (ne) kasni zbog „Novog Sada na vodi“ 2
foto: R.B.

Na naše pitanje da li je čekanje na dobijanje vodnih dozvola od JP „Vode Vojvodine“ koje omogućavaju gradnju „Novog Sada na vodi“ na prostoru Brodogradilišta odložilo i usporilo izradu GUP-a Miladinović je rekao:

„ Nije se kasnilo zbog toga, nismo čekali na saglasnost „Voda Vojvodine“, a studija koju je pripremio „Jaroslav Černi“ za prostor od Bačke Palanke do Slankamena je pokazala da nema nijednog kritičnog momenta“, naveo je Miladinović.
On je potvrdio da je, kada je reč o gradnji na prostoru Brodogradilišta čiji je vlasnik firma „Galens“, promenjena namena prostora od stambeno-ugostiteljskih sadržaja u namenu izgradnje stambeno-hotelskih sadržaja. Prema planu tu će nići 20-spratni soliteri.

Javni uvid u nacrt GUP-a biće omogućen u prizemlju JP „Urbanizam“, svim mesnim zajednicama i Galeriji „Macut“ na Spensu, a biće organizovane tri javne prezentacije plana u amfiteatru Spensa 10,14 i 21. januara. Predviđeno je da plan dospe u Skupštinu grada u marstu iduće godine, kazao je član Gradskog veća za upravu, propise i urbanizam Milovan Amidžić.

 

 

Protest civilnog sektora

Predstavnici desetak organizacija civilnog sektora protestovalo je ispred zgrade JP „Urbanizam“ gde su nameravali da ostdvare uvid u nacrt novog GUP-a. Oni su zamerili predlagaču plana što nije organizovao rani javni uvid kako bi se omogućio dodatni mehanizam i rok da vee učeše građana u procese planiranja.

„Neorganizovanje ranog javnog uvida predstavlja urušavanje postojeće ionako niske prakse konsultovanja građana kada je planiranje i uređenje njihovog grada u pitanju, ali i kršenje niza kako državnih tako i međunarodnih dokumenata čija je Srbija potpisnica“, navelo je desetak nevladinih organizacija, udruženja i pokreta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari