Poslanici Skupštine Srbije su početkom ove nedelje, pored ostalog raspravljali su i o potvrđivanju, a potom i prihvatili više međunarodnih sporazuma kako bi Srbija najzad dobila kreditnu injekciju međunarodnih finansijskih institucija.

Među njima su i dva sporazuma koji se odnose na podršku razvoju i rešavanju socijalnih i ekonomskih problema borskog okruga gde živi oko 150.000 stanovnika. Rečje o sporazumu Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o zajmu za projekat regionalnog razvoja Bora, kojim je predviđen zajam od 24,3 miliona evra i sporazum Srbije i Međunarodnog udruženja za razvoj o finansiranju projekata regionalnog razvoja Bora u iznosu od 24,3 miliona evra. Ovi zakonski predlozi su inače utvrđeni još krajem prošle i početkom ove godine, njihovo je usvajanje, međutim, odloženo zbog raspuštanja republičkog parlamenta i održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Projekat Regionalni razvoj Bora koji podrazumeva i Majdanpek, ima dve glavne komponente. Jedna se tiče čišćenja istorijskih zagađenja nastalih rudarskom i metalurškom proizvodnjom, dok se druga komponenta odnosi na socio-ekonomski razvoj odnosno podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i zapošljavanju. Ovo se ne odnosi isključivo na viškove radnika Rudarsko-topioničarskog basena Bor, nego i sve ostale nezaposlene. Naime, osim podrške aktivnim merama zapošljavanja koje pored ostalog podrazumevaju obuku nezaposlenih, informativne i savetodavne aktivnosti, organizaciju sajmova zapošljavanja, projektom Regionalnog razvoja Bora kao komponente predviđene su i podrška razvoju malih i srednjih preduzeća putem biznis-inkubatora u Boru i Majdanpeku, obuka i podsticanje preduzetnika, kao i povoljni mikrokrediti za otvaranje ili snaženje malih i srednjih preduzeća koja većpostoje. Kako je to za Danas rekla narodna poslanica iz opštine Majdanpek, Branka Karavidićsredstva koja putem ovog projekta budu opredeljena za Majdanpek biće usmerena u mere koje treba da pospeše zapošljavanje u ovoj sredini. Sigurno je da postoji interes ne samo ove sredine veći zemlje u celini da se putem ovako povoljnih kredita potpomogne razvoj ovog kraja i saniraju posledice dugogodišnje krize u kojoj je proizvodnja i prerada bakra. Otvaranjem novih radnih mesta smanjiće se i broj nezaposlenih kojih prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Majdanpeku ima nešto više od dve hiljade, u Boru je preko pet hiljada ljudi bez posla, a u čitavom Borskom okrugu ima oko 12,5 hiljada nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari