Plate ne primaju od aprila, a račun u blokadi: Štrajk upozorenja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" kod Zaječara 1Foto: M. S. / Danas

Deo terapeuta zaposlenih u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj Banji pored Zaječara, stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja. Nisu želeli da daju izjave, a nezvanično smo saznali da je banja u blokadi, i da mesecima ne primaju platu.

Prema nezvaničnim saznanjima, razlog obustave rada su neisplaćene zarade od aprila meseca, a takođe nisu isplaćeni ni putni troškovi.

Zoran Jovanović, medicinski tehničar iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gamzigrad”, jedini je želeo da govori za medije, i istakao je da imaju problem s platom, ambijentom u kome rade, i da ovakvo stanje u banji nikada nije bilo.

“Plata kasni od aprila. Ambijent u kome radimo je loš. Smatram da u ovaj štrajk treba da se uključe i ostali, a ne samo terapeuti koji se sada boje da daju izjave. Ja se ne plašim. Moj otac je ovde godinama bio direktor, i tada je bolnica bila uspešna, a ne kao sada”, istakao je Jovanović za Danas.

Plate ne primaju od aprila, a račun u blokadi: Štrajk upozorenja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" kod Zaječara 2
Foto: M. S. / Danas

Prema njegovim rečima, čuo je da od kraja juna oni nemaju zdravstvenu zaštitu, a svima je to potrebno, i da je račun banje, navodno u blokadi.

“Tako sam čuo, ali ne mogu da tvrdim. Mogu samo da kažem, da ovakvo stanje u banji nikada nije bilo”, dodao je on.

Proverili smo dužnike u prinudnoj naplati, i na jučerašnji dan, račun banje je blokiran na 5,9 miliona dinara, dok je danas iznos blokade, 5,2 miliona.

Plate ne primaju od aprila, a račun u blokadi: Štrajk upozorenja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" kod Zaječara 3
Foto: Screenshot

Nezvanično smo saznali da je račun banje blokiralo JKP “Vodovod” iz Zaječara, pošto su dugovanja banje prema ovom preduzeću iznosila nekoliko miliona dinara za utrošenu vodu.

Plate ne primaju od aprila, a račun u blokadi: Štrajk upozorenja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" kod Zaječara 4
Foto: M. S. / Danas

Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gamzigrad” istakao je za medije da se grupa zaposlenih iz redova terapeuta odlučila na štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena.

“Razlog štrajka su neisplaćene plate, a ja sam sa njima juče imao razgovor u vezi obustave rada od sat vremena. Rekao sam im da smo u pregovorima sa Ministarstvom zdravlja i finansija. Međutim, sat vremena pre štrajka problem je rešen i ja sam ih zamolio da se štrajk odloži. Sutra očekujemo otvaranje namenskog računa, za potrebe isplaćivanja zaostalih zarada”, istakao je direktor Rade Kostić.

Međutim, uslugama i stanjem u banji, razočarani su gosti, koji su za Danas kazali “da im je ovo prvi i poslednji put da su ovde”.

Plate ne primaju od aprila, a račun u blokadi: Štrajk upozorenja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" kod Zaječara 5
Foto: M. S. / Danas

“Ovde sam pet dana. Prvi i poslednji put sam ovde. Ovde je totalna dezorganizacija. Žena pored mene u krevetu leži mesec i po, i nije dobila čist peškir već prljav, šta više da kažem. Hrana je nula, a što se čistoće tiče, samo prođu da izbace smeće iz kante. Jedino što vredi su ljudi koji rade. Problem je i što se ne čiste sobe kako treba. Ovo je užasno, a preko interneta sam dobila predivnu sliku, ali kada sam došla – razočarala sam se”, istakla je Smiljka Ćirić iz Paraćina.

Zorica Velić iz Donjeg Milanovca, kaže za Danas, da nije zadovoljna banjom zbog hrane i čistoće.

“Idemo na kupanje, a svuda je voda. Bojimo se da ne padnemo kada idemo. Hrana je loša. Ovde sam prvi i poslednji put. Nikada više moja noga neće kročiti ovde”, kazala je Zorica Velić.

Plate ne primaju od aprila, a račun u blokadi: Štrajk upozorenja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" kod Zaječara 6
Foto: M. S. / Danas

Svetlana Ivanović, takođe iz Donjeg Milanovca, kaže da je pre par godina bila ovde, ali da danas to ne liči na onu banju gde je ranije bila.

“Bila sam 2019. i 2020, ali je tada bilo sasvim drugačije nego sada. Juče sam stigla, i nisu me primili do 14:30 sati. Htela sam da zatim zakažem terapije, ali niko nije želeo da to uradi. Danas slična situacija. Jedino sam bazen koristila, a rečeno mi je da nakon 14:30 zakažem sve. Ranije je sve bilo bolje i čistije. Sobe su prljave, bolje da ne komentarišem kako to izgleda. Ne smeš da uđeš u kadu, ili da odeš u toalet, a za krevet da ne pričam kakav je”, ističe Svetlana Ivanović za Danas.

Odbornik Uglješa Đuričković kaže za Danas da u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Gamzigrad” postoji problem već godinama.

Plate ne primaju od aprila, a račun u blokadi: Štrajk upozorenja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" kod Zaječara 7
Foto: M. S. / Danas

“Prostorije u bolnici su u užasnom stanju, uslovi gde pacijenti borave su loši, a plate radnici ne primaju mesecima. Trenutno nisu ni zdravstveno osigurani”, kaže Đuričković.

Prema njegovim rečima, ovo nije problem građana već tužilaštva, i drugih organa koji treba da utvrde razlog zbog čega se ovo dešava u bolnici ili banji.

“Na čelu banje je čovek koji ima 70 godina, koji je penzioner. On je mnogo toga uradio što nije trabalo da se radi. Upravni odbor vodi supruga gradonačelnika Ničića, a nadzorni – supruga direktora Muzeja. Sve dinastija do dinastije, porodica do porodice”, kaže on.

Plate ne primaju od aprila, a račun u blokadi: Štrajk upozorenja u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gamzigrad" kod Zaječara 8
Foto: M. S. / Danas

Đuričković kaže da je ranije ova bolnica plaćala usluge advokatu Vladimiru Đukanoviću, a kada se digla “prašina” oko toga, ugovor je raskinut, ali je, kako on tvrdi, potpisan novi sa drugom advokatskom kancelarijom.

“I tu kancelariju plaćaju isto. U nadzornom odboru nalazi se i jedna penzionerka koja je bila direktorka svih banja u Srbiji, i ona od bolnice dobija 120.000 na ime naknade”, objašnjava Đuričković.

Dopisnik Danasa saznao je da će se štrajk nastaviti sutra, ali se terapeuti nisu izjašnjavali, već su nam kazali da izjave neće dati.

Podsećamo, prema ugovoru u koji je Danas imao uvid, 1. februara prošle godine, advokatska kancelarija „Vladimir Đukanović“ zaključila je ugovor o zastupanju specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u svim sudskim procesima pred domaćim sudovima.

Ova advokatska kancelarija se obavezala i da će davati usmene i pismene savete i mišljenja, da će sastavljati ugovore, posredovati kod zaključenja pravnih poslova ili u mirnom rešavanju sporova, zastupati pred organima države itd. S druge strane obaveza banje Gamzigrad je da plaća ove usluge 90.000 dinara mesečno, plus PDV.

Ubrzo nakon pisanja Danasa, ugovor je raskinut.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari