Platio zbog trovanja ždralova 1

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je da je odlukom Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi, jedan poljoprivrednik iz sela Crna Bara u opštini Novi Kneževac, nadoknadio štetu za ubijanje strogo zaštićene ptice ždrala upotrebom karbofurana, nedozvoljenog pesticida, na svojoj njivi.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u avgustu 2016. podnela je krivičnu prijavu protiv poljoprivrednika zbog krivičnog dela ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica, a u istom periodu protiv iste osobe prijavu je podnela i Fitosanitarna inspekcija, zbog kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.
– Karbofuran je aktivna materija insekticida koji se u Srbiji nekada prodavao na slobodnom tržištu, ali je upravo zbog svoje velike toksičnosti, i u skladu sa propisima Evropske unije, povučena njegova dozvola za uvoz krajem 2013, dok ga na tržištu nema od sredine 2014. godine. Usprkos tome, veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica i sisara otrovan je u poslednjih deset godina ovim insekticidom, jer se on još uvek koristi, objašnjavaju u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će iznos odštete utrošiti na projekat zaštite ždralova
Jesenja i zimska jata ždralova, koji se zadržavaju u Srbiji, prvenstveno u okolini Specijalnog rezervata prirode „Slano Kopovo“, biće hranjena svežim kukuruzom.


Strogo zabranjeni pesticidi

„Ždralovi tokom svog jesenjeg zadržavanja u velikoj meri zavise od kukuruza, koga pronalaze na tarupiranim njivama u široj okolini, te će im dodatna ishrana pomoći da uspešno prežive i sa zalihama energije nastave jesenju seobu. Još jednom apelujemo na poljoprivrednike da ne kupuju niti koriste Furadan, Carbodan niti bilo koji drugi pesticid koji sadrži aktivnu materiju karbofuran. Korišćenje ovih pesticida, kao i njihov promet, strogo su zabranjeni i povlače za sobom velike zakonom predviđene kazne“, kaže Marko Tucakov, ornitolog ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari