"Pliva Vučić preko Save, nosi Danas na vr‘ glave": Sagovornici Danasa o tome zašto već četvrt veka čitaju ovaj list 1Dizajn: Radenko Topalović

Odlični i profesionalni novinari, rezistencija na uticaje vlasti i opozicije, gajenje kulture dijaloga i tolerancije, sjajni kolumnisti – zato što je bio glas razlike, glas kritike i glas dijaloga – zato čitamo Danas unazad već 25 godina.

Tako su sagovornici Danasa odgovorili na pitanje kako komentarišu 25. godišnjicu izlaženja našeg lista.

Biljana Stojković, osniovačica Skupštine slobodne Srbije i profesorka Univerziteta u Beogradu, kaže da čita Danas zbog odličnih i profesionalnih novinara, zbog rezistencije na uticaje sa strane vlasti, ali i opozicije,

– Zbog poverenja koje su izgradili i odličnih intervjua. Srećan vam rođendan. Ostanite svoji još mnogo decenija – istakla je Biljana Stojković.

Čedomir Petrović, reditelj i glumac, izrazio se na pitanje Danasa u formi stihova.

– Pliva Vučić preko Save,

Nosi Danas na vr‘ glave,

U Danasu lepo piše,

ja vas volim ponajviše.

Advokat i član rep sastava Beogradski sindikat, Feđa Dimović, kaže za Danas da su krajem devedesetih  Ognjen iz BS-a i on bili zaposleni u Danasu kao studenti.

– Radili smo u sportskoj rubrici sa legendarnim Živom Vekeckim. Ogi je pratio domaću košarku, ja međunarodni fudbal. Danas, bez obzira da li se slažem sa onim što tamo piše, gaji kulturu dijaloga, toleranciju, različita mišljenja, ali zbog zatrovanosti društva i duboke crno-bele podele neko će da kritikuje što Danas čoveku poput meni daje prostor da iskaže svoje mišljenje – kaže naš sagovornik.

Reditelj Janko Baljak, napominje da je Danas jedini dnevni list u Srbiji koji se nije pretvorio u tabloidnu propagandističku batinu.

– Čitam ga zbog sjajnih kolumnista i zato što i dalje neguje neke izumrle novinske žanrove kao što je komentar. Puno pažnje list posvećuje kulturi pa je za mene i nezaobilazni vodič kroz svet knjiga, koncerata, predstava i filmova – ističe on.

Prema rečima Gojka Božovića, pisca i izdavača, otkako je Danas osnovan, pre 25 godina, pa do današnjeg dana, i u gorim i u boljim vremenima bio je glas razlike, glas kritike i glas dijaloga.

– To je ono što novine treba da rade: da budu glas u vremenu i da autori, saradnici i urednici ne moraju da budu istomišljenici. Vremena se menjaju, brzo prolaze godine, ali neka Danas sačuva najbolji deo svoje tradicije i u narednih 25 godina – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari