Plivanje za časni krst u Kladovu, Boru i Zaječaru 1Sa jednog od ranijih bogojavljenskih plivanja u Kladovo Foto:TV Kladovo

Za svako Bogojavljenje u Kladovu se organizuje tradicionalno plivanje za časni krst i tako će biti i ove godine. Tačno u podne odvažni plivači sa palube broda „Đerdap“ skočiće u Dunav, kako bi preprlivali trasu dugu 33 metra.

Godinama unazad među takmičarima je i Kladovljanka Svetlana Vuković koja je prošle godine učestvujući 15. put bila najbrža u konkurenciji 17 plivača. Prvo bogojavljensko plivanje za časni Krst u Boru biće održano na Borskom jezeru na glavnoj plaži u organizaciji Crkvene opštine Bor i Grada Bora, a svečanost tim povodom počeće u 12 časova. Sat ranije predviđen je polazak zainteresovanih građana iz centra Bora za koje se će biti obezbeđen besplatan prevoz.

U Zaječaru se blagoslovom njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Gospodina Ilariona, u duhu negovanja tradicije, Grad Zaječar i Eparhija Timočka u subotu, 19. januara organizuju sedmo po redu plivanje za bogojavljenski časni krst na Crnom Timoku na Popovoj plaži. Od 15 učesnika titulu najhrabrijeg i najbržeg poneo na prošlogodišnjem bogojavljenskom plivanju poneo je tridesetogodišnji Uroš Živanović, veroučitelj iz Bora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari