Niš – Više sadašnjih i bivših službenika Kazneno-popravnog zavoda Niš zatražilo je zaštitu od Agencije za borbu protiv korupcije uz obrazloženje da su izloženi otkazima, premeštajima i ozbiljnim pretnjama zbog ukazivanja na poslovne zloupotrebe dela zatvorske uprave.

Oni su Agenciji dostavili i dokumenta o „nezakonitostima“, među kojima su „mahinacije“ prilikom nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, „sumnjivo“ plaćanje rada osuđenika ili „lažiranje i nestanak dokumentacije“. Prema njihovim ocenama, reč je o „višegodišnjem i milionskom“ kriminalu i korupciji.

U zahtevima za zaštitu koje su kao uzbunjivači javnosti podneli Agenciji, a u koje je Danas imao uvid, ukazuje se na različite slučajeve „šikaniranja“ koje trpe od dela zatvorskog rukovodstva, na čijem je čelu od maja 2011. v.d. upravnika Gordan Božić. Kao jedan od primera navodi se smena Valentine Krstić sa mesta načelnice Službe za obuku i upošljavanje, sa kojeg je dve godine insistirala na unutrašnjoj i spoljnoj kontroli poslovanja KPZ-a, disciplinskoj odgovornosti pojedinih rukovodilaca ili raskidu „štetnih“ poslova. Krstićeva je smenjena prošlog meseca.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari