Programom vantelesne oplodnje iz budžeta opštine Pirot za ovu godinu odvojeno je po 80.000 dinara za deset bračnih parova kojima je vantelesna oplodnja šansa da dođu do potomstva.

Vantelesnom oplodnjom, uz podršku opštine Pirot, dosad je na području ove opštine rođeno sedam beba. Od početka ove godine rođene su dve bebe, a u skorije vreme očekuju se još dva porođaja.

Šefica Službe dečje zaštite opštine Pirot Slavica Stanisavljević kaže da za sada nema novih bračnih parova koji su se prijavili opštini za podršku vantelesnoj oplodnji.

– Ukoliko bude novoprijavljenih, biće odobrena dodatna sredstva kao i prošle godine kada je podržano 12 parova iz Pirota – kaže Stanisavljevićeva.

Opština Pirot obezbeđuje oko trećinu cene neophodne za vantelesnu oplodnju.

Bračnim parovima koji ne mogu da ostvare pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju bilo zbog toga što ne ispunjavaju kriterijume ili su već bili korisnici programa vantelesne oplodnje ili vantelesnu oplodnju obavljaju u ustanovama koje nemaju ugovor sa republičkim Zavodom za zdravstvenu zaštitu značajna je svaka pomoć, kažu u ovoj službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari