Po čemu je specifična škola u kojoj će obrazovanje nastaviti učinilac dela iz Vladislava Ribnikara? 1Foto: OŠ "Dr Dragan Hercog"

Maloletni K.K., učinilac krivičnog dela iz Osnovne škole Vladislav Ribnikar, školovanje će prema rečima ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović nastaviti u Osnovnoj školi “Dr Dragan Hercog”.

U pitanju je specijalizovana škola koju pohađaju deca koja zbog zdravstvenih problema privremeno ili trajno nisu u mogućnosti da pohađaju svoje matične škole.

Kako prenosi N1, zaposleni škole “Dr Dragan Hercog” su već četiri decenije posvećeni obrazovanju bolesne dece. Prisutni su u 11 beogradskih dečjih bolnica kao i u domovima učenika na celoj teritoriji prestonice.

Kao se ističe na sajtu, zdravstveni problemi sa kojima se susreću učenici škole su raznovrsni i, nažalost, uglavnom složeni – maligne bolesti, dečja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi.

Njihovo zadržavanje u školi može da traje od nekoliko dana, do više godina, u zavisnosti od stanja dece koji je pohađaju.

Iz škole navode da žele da učenici imaju kvalitetno i sveobuhvatno obrazovanje i da ni u čemu ne zaostaju za vršnjacima.

„Naročito smo posvećeni ideji da što veći broj ovakve dece obuhvatimo nastavom, odnosno da ne dozvolimo da nijedno dete zbog svog zdravstvenog problema bude uskraćeno za školovanje. Naše iskustvo pokazuje da zdravstveni problemi deci mogu onemogućiti pohađanje nastave i u bolnici i u sopstvenom domu, ali ne i pravo na obrazovanje“, piše na sajtu škole.

Dodaju da kroz projekat „Učenje na daljinu“ škola želi da pruži podršku učenicima na teritoriji cele Srbije.

„Podrška se sastoji u organizovanju kontinuirane nastave za sve predmete uz poštovanje svih pedagoških principa i primenom informacionih tehnologija. Učeniku će biti omogućeno da prati predavanja, ima pristup materijalima za učenje uz vežbanje, testiranje i proveru znanja i da ima stalnu elektronsku komunikaciju sa nastavnikom. Namenjen je kako deci iz Beograda, tako i deci iz unutrašnjosti koja, posle završetka lečenja u nekoj od beogradskih bolnica nisu u mogućnosti da odmah nastave obrazovanje u svojim matičnim školama, ali i deci koja se nalaze na banjskom oporavku, dužem lečenju u inostranstvu. Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ – DILS, koji zajedno sprovode Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete i nauke i Ministarstvo rada i socijalne politike, a iz sredstava zajma Svetske banke“, dodaje se na sajtu škole.

Poručuju i da se saradnja se nastavlja i nakon odlaska deteta iz škole, pružanjem informacija o postignućima učenika i savetodavnim radom sa roditeljima i nastavnicima.

Podsetimo, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović danas je navela da će K.K. najverovatnije osnovno obrazovanje, koje je obavezno, završiti u specijalizovanoj školi “Dr Dragan Hercog”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari