Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu na nedeljnim lokalnim izborima, pošto je njegova partija Partija pravde i razvoja (AKP) osvojila 45 odsto glasova. Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, za AKP je glasalo 45 odsto glasača, a njihov glavni rival, Republikanska narodna partija (CKP) levog centra dobila je podršku 28,5 odsto glasača. Kandidat AKP-a za gradonačelnika Ankare Melih Gokček dobio je 44,7 odsto podrške dok je Mansur Javas iz CKP dobio 43,81 glasova.

Rezultat je veliko iznenađenje, pošto su Erdoganova partija i njegova vlada bile prilično oslabljene skandalima pošto su visoki zvaničnici optuženi za korupciju. Kako navodi Frans pres, prenela je Beta, odmah po objavljivanju rezultata Erdogan je oštro napao opoziciju, a organizaciju imama Fetulaha Gulena, koju optužuje za zaveru, nazvao je izdajničkom.

„Narod je osujetio podmukle planove i nemoralne zamke… Oni koji su napali Tursku su demantovani“, rekao je u nedelju uveče Erdogan pred hiljadama svojih pristalica, okupljenih ispred sedišta AKP-a u Ankari. On je kazao da neće biti „države u državi“, kao i da je došao trenutak da budu „eliminisani“ oni koji to žele da stvore. Zbog velikog uspeha na lokalnim izborima, očekuje se da će se 60-godišnji Erdogan kandidovati na predsedničkim izborima u avgustu. Međutim, izglede da dođe do predsedničkog trona osim protivnika Gulena mogu da osujete i optužbe za korupciju i ulični protesti od prošlog leta. Izvor blizak vladi rekao je u nedelju da je Erdoganu upravo ovaj izborni rezultat otklonio sve prepreke ka predsedničkoj fotelji jer je zapravo bilo neophodno da mu se „izglasa poverenje, kako među građanima, tako i među onima koji su prema njemu bili kritički nastrojeni u vladi“. Jedan visoki zvaničnik je, međutim, naglasio da će mu prioritet i dalje biti smanjenje uticaja Gulena u Vladi.

Analitičari ocenjuju da je Erdoganu neočekivani uspeh donela čvrsta baza pristalica iz redova radničke klase i vernika. Erdogan je još pre nekoliko godina shvatio da su ove dve grupe pristalica mnogo brojnije od turske liberalne, sekularne elite, te da one treba da mu budu uporište koje će mu obezbediti ostanak na vlasti.

U obraćanju pristalicama Erdogan je naglasio da će njegovi „neprijatelji“ na političkoj sceni i u državi „platiti cenu“. Analitičari naglašavaju da njegov odlučni nastup ukazuje da sada oseća da je dobio mandat da pokrene ofanzivu protiv neprijatelja. „Od sutra će možda biti onih koji će bežati“, rekao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari