Mršavi remi s Italijom i (ne)srećna pobeda Estonije u Severnoj Irskoj, u prošlom kolu, saterali su uz zid najbolje fudbalere Srbije u odlučujućih 90 minuta grupne faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dogodine.

STADION: Ljudski vrt u Mariboru. KAPACITET: 12. 994.

SUDIJA: Frank de Blekere (Belgija).

SLOVENIJA: Handanović, Brečko, Cesar, Koren, Ljubljankič, Birsa, Jokić, Kirm, Radosavljević, Mavrič, Matavž. Selektor Matjaž Kek.

SRBIJA: Jorgačević, Ivanović, Vidić, Subotić, Kolarov, Stanković, Petrović, Z. Tošić, Ninković, Krasić, Pantelić. Selektor Vladimir Petrović.

 

Izlaz postoji, ali će selektor Vladimir Petrović i oni koje večeras bude poslao u boj sa Slovenijom, u njenom Mariboru, morati da pokažu jesu li nisu dostojni ta tri ključna boda i baraža za EURO u Poljskoj i Ukrajini. Ili će protiv takmičarski prežaljenih, ali sportski i muški naoštrenih domaćina uhvatiti poslednji voz za doigravanje ili će nas opet razočarati i treći put zaredom samo gledati druge kako se bore za titulu kontinentalnog šampiona. Više nema prostora ni vremena za vađenje, nema više izgovora i alibija, postoji jedino teren, a tu „orlovi“ moraju da se razlete koliko ih „krila“ nose ako žele ovog četvrtka na žreb rulet s ostalim drugoplasiranim reprezentacijama.

Posle potcenjivačkog (nadajmo se ne i fatalnog) stava i mizernog učinka u dvomeču s Estoncima (1:3, 1:1), zbog naših huligana i njihovih još neidentifikovanih i procesuiranih nalogodavaca prekinutog, pa za zelenim stolom izgubljenog duela s Italijom u Đenovi, iznuđenog odlaska Radomira Antića, brojnih kadrovskih eksperimenta naslednika mu Pižona, problema sa povredama važnih prvotimaca u bitnim trenucima i nekoliko spornih sudijskih odluka na našu štetu, kapitenu Stankoviću i ekipi ostaje samo da pobede „zmajčeke“.

– Imali smo dosta problema tokom kvalifikacija, a nama se, za razliku od drugih, nijednom nije desilo da odigramo slabu utakmicu i da pobedimo. Nedostaje nam da nas malo sreća pogleda, makar koliko i druge. Da je makar Estonija bila bolja u Belfastu, da je zasluženo pobedila, pa da ne žalimo mnogo za šansama protiv Italijana… Ali, vreme ne može da se vrati, a u Mariboru bi prevaga trebalo da bude naš mnogo veći motiv. Slovenci će igrati za čast, boriće se svim silama da sačuvaju obraz, ali Srbija može mnogo više i da dobije i da izgubi od njih – razmišlja Neven Subotić, štoper našeg nacionalnog tima i Borusije iz Dortmunda, jedina sigurna polovina štoperskog tandema u ovom „biti ili ne biti“ susretu, jer će tek na dan njegovog odigravanja biti odlučeno da li će mu društvo praviti sveže oporavljeni Vidić ili neiskusniji Rajković.

Ni Aleksandar Kolarov, izvesno rešenje na poziciji levog beka, ne želi da ispusti drugu „meč loptu“.

– Propao je naš plan da kolo pre kraja prebrinemo plasman u baraž, pa bez ikakvog opterećenja uđemo u ovaj meč, ali i dalje se mi pitamo. I svi mnogo, baš mnogo želimo na Evropsko prvenstvo. Hoću da igram u Poljskoj i Ukrajini, to je cilj koji sam odavno sebi postavio. I imam da „poginem“ na terenu da bih ga ostvario – najavljuje defanzivac Mančester Sitija, uz strelca jedinog gola Ivanovića naš najbolji igrač protiv „azura“ prošlog petka.

Uvek borbeni, ali često nedovoljno konkretni, napadač Marko Pantelić ne obećava pobedu, ali svim srcem veruje u trijumfalan rasplet bitke s učesnikom Svetskog prvenstva 2010, bez čijih kikseva bi „orlovi“ već bili otpisani u trci za EP.

– Uvek sam bio optimista. Ako nisam izgubio nadu pre devet meseci, kada smo imali samo četiri boda i niko nije verovao da ćemo do kraja ostati u trci za drugo mesto, ne vidim zašto bi sada bilo drugačije. Možda je ovako lepše i slađe, da jedan istorijski meč odigramo i na strani. Imamo dovoljno vremena za osvajanje ta tri velika boda, a svaki od 90 minuta moramo biti hrabri i pametni. To jedini način da se zasluži malo sportske sreće, ako nam zatreba. Budite uz nas, a mi ćemo dole, na terenu, pružiti i više nego što možemo u ovom trenutku. I, nadam se, završiti u baražu – poručuje iz Slovenije špic grčkog Olimpijakosa.

Golman Bojan Jorgačević ne veruje u solidarnost bivših zemljaka i uopšte ne računa na njihovu pomoć „ispod žita“, o čemu se uveliko šuška po balkanskim fudbalskim kuloarima.

– To je glupa priča. Zamislite da je situacija obrnuta, da nama bodovi nisu potrebni. Da li bi iko od nas pristao na neke igre? Naravno da ne bi. Tako će se i Slovenci ponašati. Ne očekujemo poklone od njih, niti nam trebaju. Hoćemo samo da se skoncentrišemo i odigramo najbolje što možemo, da od prvog minuta stavimo do znanja rivalu zašto smo došli u Maribor – kaže čuvar mreže Genta i „orlova“.

Slovenci neće, Srbi ne smeju

Večerašnja utakmica, po svoj prilici, neće imati puno svedoka u „Ljudskom vrtu“. Slovenci na stadion Maribora ne žele zbog ispadanja svoje ekipe iz trke za baraž i visokih cena karata, a navijači „orlova“ ne smeju na tribine zbog zabrane prisustva utakmicama na strani do završetka aktuelnog takmičarskog ciklusa, koju je UEFA izrekla FSS posle sramnog prekida susreta Italija – Srbija u Đenovi od strane huligana iz naše zemlje.

Remi do remija

Pod okriljem različitih država, naši fudbaleri su odigrali četiri meča sa Slovencima. I svi su završeni bez pobednika. SR Jugoslavija je sa reprezentacijom jedne od republika nekadašnje zajedničke države remizirala na EURO 2000. (3:3) i u kvalifikacijama za Mundijal 2002. (1:1, 1:1), Srbija i Crna Gora su to učinile u prijateljskom duelu 2004. (1:1), a Srbija na početku ovih kvalifikacija prošlog septembra u Beogradu (1:1).

„Orlići“ sa Danskom

Na teren će danas i srpske fudbalske nade. Posle septembarskih trijumfa protiv Severne Irske (1:0) i Farskih Ostrva (5:1), te prošlonedeljnog remija s Makedonijom (1:1), izabranici selektora Aleksandra Jankovića u Kragujevcu (15.00, RTS) dočekuju odgovarajuću selekciju Danske, najozbiljnijeg rivala u borbi za prvo mesto u Grupi 4 kvalifikacija za šampionat Evrope u Izraelu 2013. godine. Danci su odigrali meč manje, a imaju maksimalan učinak iz susreta s Faranima i Ircima.

Grupa C

Italija – Severna Irska20.45

Slovenija – Srbija 20.45

 

Italija 23

Estonija 16

Srbija 15

Slovenija 11

Severna Irska 9

Farska Ostrva 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari