Pobeda Kragujevčana: Veliki školski čas u Šumaricama ipak u tradicionalno vreme 1Foto: Z. S. M.

 

Pomen Kragujevčanima streljanim u Šumaricama manifestacija Veliki školski čas u održaće se kao i prethodnih šest decenija 21. oktobra u 11 sati, posle dva dana pritiska kragujevačke, upravo je, doduše posredno, potvrdio gradonačelnik Nikola Dašić, pozvavši sugrađane da dođu na VŠČ u isto vreme.

– Zloupotreba Šumarica i Velikog školskog časa na bilo koji način je nedopustiva. Kragujevački oktobar je najveća tragedija u istoriji čovečanstva i nije mi jasno ko sebi daje za pravo da širi informaciju o skraćivanju Velikog školskog časa, istakao je Dašić u saopštenju koje je upravo, posle dva dana revolta Kragujevčana, prvo, zvanično obraćanje iz Skupštine grada posle jučerašnjeg obaveštenja (sa iste adrese) da će moleban i Veliki školski čas biti održani u 10 sati i 30 minuta.

U njemu se zaista nije pominjalo skraćenje poeme Darka Cvijetića „Šum Šumarice”. To su novinari sami, nezvanično saznali.

– Veliki školski čas je tradicionalna antiratna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora koji su tog dana streljali i 300 đaka Muške gimnazije. Veliki školski čas je opomena ali i poziv na mir i toleranciju. Važan način negovanja kulture sećanja kroz umetničku manifestaciju, jednu od najstarijih te vrste u zemlji, podsetio je gradonačelnik Dašić.

Po njegovim rečima, upravo tom manifestacijom koja svake godine traje 45 minuta, kragujevačka tragedija je prepoznata u celom svetu kao simbol stradanja nevinih sa porukom da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.

– Pozivam sugrađane da se 21. oktoba okupimo na Liturgiji u što većem broju, a potom i na Molebanu i Velikom školskom času u 11.00 sati, da pokažemo celom svetu kao i svake godine do sada, da Kragujevac u oktobru tuguje, pozvao je on Kragujevčane.

Tokom prethodna dva dana kada se pojavila zvanična informacija iz Skupštine grada, da je Veliki školski čas „pomeren” za pola sata – bez ikakvog obrazloženja neprestano su reagovali potomci streljanih, građani, političke stranke…

– Najoštrije osuđujemo odluku nadležnih da početak manifestacije Veliki školski čas ove godine pomere sa 11:00 na 10:30 časova. Očigledno nedovoljno obavešteni o znajčaju i simbolici cele manifestacije, pa i važnosti da ona počne baš u 11:00 časova, donosioci ove odluke očigledno ne razumeju da su narušili pijetet prema žrtvama i povredili osećanja njihovih potomaka, reagovali su iz Gradskog odbora stranke Srbija centar.

Oni su u svom obraćanju javnosti pozvali odgovorne za ovu besramnu odluku da ne menjaju tradiciju Velikog školskog časa i ne prekrajaju istorijski momenat koji je duboko utkan u naš grad i sve njegove građane.

– Sami sebi su dali to pravo, vodeći se isključivo svojim interesima, uz pomoć neobrazovanosti i nepoznavanja istorije i tradicije svog grada, zaklučili su iz stranke SRCE.

Narodni poslanik iz stranke Zajedno javno je „prozvao” organizatori Velikog školskog časa u Kragujevcu u Šumaricama da su odlučili da zbog posete predsednika pomere stalno i simbolično vreme održavanja ovog godišnjeg događaja kojim se obeležava sećanje na streljanje nastavnika i đaka kragujevačke gimnazije 21. oktobra 1941. godine, zahtevajući da se satnica događaja hitno vrati na vreme koje je simbolički važno za istoriju grada i sećanje na žrtve.

– Veliki čas inače počinje u 11 časova i traje 45 minuta, međutim zbog najavljene posete Aleksandra Vučića i njegovih kasnijih obaveza gradska vlast u Kragujevcu je odlučila da vreme održavanja ovog pomena pomeri na 10:30 i da skrati vreme zvaničnog programa. Najtragičniji događaj u istoriji grada Kragujevca se obesmišljava kako bi se satnica uklopila predsedniku Republike. Sećanje koje se od 1964. godine održava u Šumaricama ima tri simblolike: mesto, vreme održavanja školskog časa i trajanje tog poslednjeg časa, pdsetio je Nešić, po kome je „pokušaj da se dva od tri simbola promene uvreda za žrtve, za sve moje sugrađane i za celu Srbiju”.

On se zapitao je poruku predsednik Vučić poslao svima koji su u organizaciji događaja i svim Kragujevčanima, ali i kakvu je poruku poslao velikoj petorci gde ne sme da zakasni tih pola sata?

– Da li se zbog pola sata vremena predsednika odričemo sećanja, identiteta i istorije?, zaljučio je Nikola Nešić.

U ovakvim apelima priključio mu se i kolega iz psolaničkih klupa Narodne skupštine Dalibor Jekić iz Stranke slobode i pravde.

– Veliki školski čas se ove godine ne održava prema satnici koja je usvojena još 1964. godine, menjala su se mnoge vlasti ali ni jednoj do sad nije palo na pamet da se usudi da donese ovakvu odluku. Lokalna vlast je htela da se satnica prilagodi obavezama predsednika Aleksandra Vučića, ali da li ima nešto preče u Srbiji 21.oktobra nego biti sa Kragujevčanima i pokloniti se senima nevino stradalih Kragujevčana, izjavio je on.

I Jekić je podsetio tvorce „ove ideje” da se Kragujevčani sa posebnim pijetetom odnose prema svim oktobarskim žrtvama i da se takav odnos prenosi sa generacije na generaciju.

– Veliki školski čas je manifestacija koja nas podseća na nevino stradale naše sugrađane, slobodno možemo reći da je to rana koja nikad nije zacelila. Ako neko sve ovo zna nikad nije smeo ni da pomisli da nešto što traje blizu šest decenija sme da dira, a to je da Veliki školski čas počinje tačno u 11 sati i da traje 45 minuta koliko i jedan školski čas. Obavešteni smo da će ove godine Moleban početi umesto u 10:30 u 10 sati, a da će Veliki školski čas početi umesto u 11 sati u 10:30. Takođe, kako nezvanično saznajemo poema neće trajati 45 minuta nego između 30-35 minuta, oglasio se Jekić ispred kragujevačkog SSP-a po kome je „nedopustivo je da se ova manifestacija skrnavi zbog bilo koga u ovoj državi jer je nije stavio na vreme u svoj prioritet da prisustvuje sećanju na ovaj tragičan događaj”.

– Po ovako sramnoj odluci vidimo da vlasti Srpske napredne stranke nije ništa sveto, a da su stranački interesi iznad svega, zaklučio je Dalibor Jekić u svom obraćanju javnosti i medjima na pokušaj u kome se „SNS drznuo da menja satnicu Velikog školskog časa”.

Kragujevački portal Glas Šumadije preneo je i reagovanje Gradskog odbora Zdrave Srbije u Kragujevcu koji je najoštrije je osudio odluku lokalne vlasti da promeni termin održavanja Velikog Školskog časa u Šumaricama.

– Ova promena, pokazuje da je gradskoj vlasti bitniji „tamo neki stranački skup” nego obeležavanje dana stradanja Kragujevčana, istakli su oni u Glasu Šumadije, takođe zahtevajući od čelnika gradske vlasti „da hitno preispitaju ovu odluku i vrate se davno ustaljenim običajima, te da poštuju tradiciju i značaj ovog događaja za građane Kragujevca”.

Pre opozicionih prvaka i političara reagovalo je Udruženje „Prvi prvi na skali” koje je pozivalo kragujevačke ustanove kulture „koje predstavljaju zaštitnicu tradicije, vrednosti i identiteta našeg Grada, da zajedno sačuvamo višedecenijski termin Velikog školskog časa od 11 časova svakog 21. oktobra, u trajanju od 45 minuta”.

U slučaju da se to ne dogodi Udruženje „Prvi prvi na skali” je pozvalo Kragujevčane da se okupe kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u subotu 21. oktobra i zadrže do 11:45, kada bi se u znak neslaganja sa ovakvom odlukom sa svojih telefona pustili zvuk školskog zvona kojim se završavao svaki Veliki školski čas, do ove godine.

Zahvalujući opravdanom gnevu Kragujevčana i ove će.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari