Vlada Tunisa protestovala je pošto su se borbe u Libiji u jednom trenutku prenele na teritoriju susedne zemlje. Oružane snage pod kontrolom libijske vlade i pobunjenici sukobljavaju se proteklih dana blizu granice sa Tunisom, pošto je jedan granični prelaz između mesta Dahiba i Vazin prešao u ruke Gadafijevih protivnika. Tunis je izrazio „krajnje nezadovoljstvo“ pošto je nekoliko granata palo na njegovu teritoriju. Tripoli se zbog toga izvinio.


Hiljade stanovnika napustilo je pogranično područje posle rasplamsavanja borbe. Sukoba je bilo i u drugim delovima Libije: vladine trupe zauzele su grad Kufru na jugu, dok su se u Tripoliju, u noći između četvrtka i petka, posle preleta bombardera NATO čule dve snažne eksplozije. Pobunjenici u Misrati rekli su zapadnim medijima da još trpe bombardovanje vojske.

Misrata je pod opsadom Gadafijevih snaga već nekoliko nedelja. Vladine trupe povukle su se iz samog grada, ali ga, prema rečima pobunjenika, granatiraju iz predgrađa. U sredu je NATO bombardujući Misratu ubio najmanje 11 pobunjenika. Predstavnik alijanse saopštio je da je bombardovan „jedan broj borbenih vozila desetak milja od luke Misrata“ i da NATO ne može „pouzdano da potvrdi izveštaje da su ta vozila bila pod kontrolom opozicionih snaga“.

Pobunjenici navode i da su Gadafijeve snage juče iz aerodroma u Misrati koji su zauzele bombardovale civilne objekte u okolini, te da su u tom napadu poginule najmanje dve osobe. U Misrati je u poslednja dva meseca poginulo nekoliko stotina ljudi, što podstiče upozorenja o humanitarnoj krizi.

Kalifa al-Zvavi, sudija apelacionog suda i šef tranzicionog saveta u Misrati uputio je, piše Gardijan, „hitan zahtev međunarodnoj zajednici za oružje koje će njegovim borcima omogućiti ne samo da odbrane opsednuti grad, već i da svrgnu Muamera Gadafija“. On je rekao da će borci koje predvodi „vrlo brzo“ iz Misrate oterati i poslednjeg Gadafijevog vojnika.

I Hrvatska ide u rat

Hrvatska se aktivno uključuje u operaciju NATO-a u Libiji, jasno je nakon odluke vlade da se u akciju „Ujedinjeni zaštitnik“ uključe i pripadnici Hrvatske vojske, objavio je Novi list. Odluka je doneta na zatvorenoj sednici, a odmah zatim je upućena predsedniku Ivi Josipoviću na prethodnu saglasnost, posle čega će biti prosleđena na izglasavanje u Sabor. Portparol Vlade Mladen Pavić potvrdio je listu da je reč o dvojici oficira Hrvatske vojske koji će biti raspoređeni u NATO-ov stožer u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari