Sirijski pobunjenici saopštili su da su pripadnici njihove brigade srušili avion koji je juče pao u Damasku i da je pilot ubijen. „Ovo je osveta za masakr u Daraji“, rekao je predstavnik pobunjenika Omar el-Kvabuni. Helikopter se zapalio dok je bio u vazduhu, a srušio se u kvartu Kvabun u istočnom delu Damaska, gde su pobunjenici našli telo poginulog pilota.


Sirijski pobunjenici, koji poseduju samo lako naoružanje, ranije su saopštili da su 13. avgusta u provinciji Deir Ezor u istočnom delu zemlje srušili jedan avion regularne vojske. Opservatorija za zaštitu ljudskih prava, čije je sedište u Londonu, navela je da su juče u Damasku vođene žestoke borbe između Slobodne sirijske vojske i pripadnika regularne vojske, a jedan izveštač agencije Frans pres je javio da su se u gradu rano ujutro čule jake eksplozije.

Opservatorija je juče saopštila da je tokom vikenda stotine tela nađeno blizu Damaska u mestu Daraja, gde je sirijska vojska sprovela veliku akciju protiv pobunjenika. Evropska unija juče je oštro osudila masakr nad civilima u Daraji gde je proteklog vikenda pronađeno najmanje 320 tela ubijenih ljudi. „Žalimo i oštro osuđujemo to nasilje. To je neprihvatljivo“, rekao je Mišel Man, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

On je dodao da okolnosti masakra nisu u potpunosti jasne. Man je istakao da počinioci tog nasilja „ko god oni bili“ moraju da budu kažnjeni. „EU bez rezervi osuđuje nasilje nad civilima koje je počinio režim (Bašara Asada)“, naglasio je on i ponovio da se EU zalaže za demokratsku tranziciju u Siriji i da podržava „sve“ opozicione grupe koje veruju u ljudska prava i u demokratiju. Državna agencija Sana je objavila saopštenje sirijskih vlasti prema kojem je regularna vojska „očistila“ Daraju od „terorista plaćenika“ koji su, kako se navodi, počinili zločine nad civilima. Prema podacima Opservatorije, od marta prošle godine, kada je počela pobuna protiv predsednika Sirije Bašara Asada, u Siriji je poginulo 25.000 ljudi, a Visoki komesarijat UN za ljudska prava je saopštio da je više od 200.000 Sirijaca potražilo utočište u susednim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari