Počasni konzul Srbije u Izraelu: Lakše ranjen naš državljanin, noć mirnija od prethodnog dana 1Foto: YT/RTS/screenshot

Konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže za RTS da je juče jedan naš državljanin lakše ranjen i da je već otpušten iz bolnice dodajući da je u stalnom kontaktu sa njima naročito onima koji borave u južnom distriktu na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze.

Nikolić je apelovao na građane Srbije koji borave u Izraelu naročito one na nerezidentnom nivou (turiste, hodočasnike, studente, poslovne ljude) da eksplicitno poštuju naredbe vlasti kako bi se životi sačuvali.

Prema rečima Nikolića, avion „Er Srbije“ oznake JU-817 pun naših državljana, samo što nije poleteo sa aerodroma u Tel Avivu.

Kako kaže, za još nekoliko desetina hodočasnika koji su ostali predviđena su još dva leta u ponedeljak i utorak.

„Telefoni konzulata i amabasade Srbije danonoćno zvone i čini se sve da naši građani koji žele da odu budu što pre evakuisani“, naglasio je Nikolić.

Naveo je da je noć protekla mirnije bez sirena za vazdušnu opasnost i raketa.

Sa druge strane, Nikolić ističe da je u južnom distriktu, stanje veoma teško i složeno.

Prema podacima tamošnjeg organizacije koja je pandan Crvenom krstu, više od 300 osoba je pogiulo, 1.864 ranjenih, među kojima je 345 u teškom stanju,. Iako je gvozdena kupola efikasno reagovala, zabeleženo je više pogodaka u civilne objekte.

Kako je naveo, najveći broj žrtava zabeležen je u upadima pripadnika Hamasa u izraelske gradove kao što su Beri i Ofakim kao i kibuca duž linije razdvajanja.

Od početnog 21 žarišta šest je i dalje aktivno, mada su, kako kaže konzul Srbije, ona van gradova, duž linije razdvajanja.

Nikolić je istakao da su vlasti Izraela bile potopuno zatečene napadom Hamasa koji je počeo u subotu ujutru oko pola sedam po lokalnom vremenu na 50. godišnjicu Jomkipurskog rata.

„Vojni i bezbedonosni analitičari na najgledanijim televizijskim kanalima sa velikim ogorčenjem i teškom kritikom obrušili su se na vlasti, dok se opozicija drži solidarno, budući da je zemlja u ratu“, dodaje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari