Počela 37 „Zlatna bućka Đerdapa“ u Tekiji 1Foto: Saša Dujkić

Bućka je drevni alaski alat, drvena ili metalna palica dužine oko 50 cm sa zaobljenim krajem kojim se ravnomerno udara po površini vode i time proizvodi neobičan zvuk.

Taj zvuk pokreće soma iz dubine ka površini vode gde ga čekaju specijalno pripremljeni mamci: rovci, gliste, pijavice, durdubaci i slično.

Po hroničarima ribarenja na Dunavu preteča bućke bila je vojnička manjerka jer se prilikom pranja ove posude na reci, stvarao sličan zvuk koji je iritirao soma.

Bućkanje se kao vrsta ribolova odomaćilo na području Đerdapa pa su se Tekijanci 1984. godine dosetili da od prastarog načina ribarenja naprave jedinstvenu ribolovno-sportsku i privredno-turističku manifestaciju koja je danas počela u Tekiji.

Dunavski alasi kažu da ovaj način ribolova zahteva od ribolovca znanje,spretnost, upornost, dobro poznavanje reke, pa i navika soma. U nadmudrivanje sa dunavskim predatorom na 37.

“Zlatnoj bućki Đerdapa” jutros se uputilo 20 čamaca sa 40 takmičara. Na raspolaganju su imali šest sati ovog prvog takmičarskog dana i do podneva kada je bilo zakazano merenje, sa ulovom se vratilo samo sedam posada.

Ulovljeno je ukupno 51,2 kilograma somovine, a od 12 ulovljenih somova tri su bila u čamcu Ištvan Bate iz Kanjiže i Žarka Čekerina sa Palića koji su sa 20,3 kilograma ulova danas najuspešniji.

Njih dvojica danas su ulovila i kapitalca dugog 123 cm i teškog 14,6 kg.

Tri soma ulovila su i Ervin Vereš i Saša Damjan obojica sa Palića, ali je 11,9 kilograma ulova bilo dovoljno za drugo mesto, a njihovi sugrađani Robert Dobrički i Andraš Petrović su sa dve ribe težine 8,5 kilograma trenutno treći.

Tokom popodneva na tekijanskoj plaži biće održano takmičenje u odbojci na pesku i ova tradicionalna manifestacija biće zvanično otvorena uz kulturno-umetnički program.

Sutra od 6 do 12 sati, takmičari će biti na vodi, a iza podneva i merenja biće poznato ko je bio najuspešniji na 37. “Zlatnoj bućki Đerdapa”.

Najmlađi ribolovci imaće svoj “Tekijanka kup” takmičenju u pecanju udicom na plovak tokom prepodneva, a poslepodnevni sati rezervisani su za takmičenje u kuvanju riblje čorbe i tradicionalni dečiji karneval.

Zvanično proglašenje pobednika ovogodišnje bućke i takmičenja u kuvanju riblje čorbe biće sutra veče na zavrđnoj priredbi ove tradicionalne manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari