Vojvođani najbolji bućkaroši na 37. "Zlatnoj bućki Đerdapa" 1Foto: Saša Dujkić

Alasi kažu da dobrog bućkaroša odlikuju znanje,spretnost, upornost, dobro poznavanje reke, pa i navika soma. Prednost domaćeg terena na ovogodišnjoj “Zlatnoj bućki Đerdapa”  sudeći po rezultatima, nije bila presudna jer su, sportskim rečnikom rečeno, na pobedničko postolje izašle tri posade iz Vojvodine.

Dva puta po šest sati, juče i danas, 40 alasa iz Srbije, Mađarske i Bugarske u 20 posada “nadmudrivalo se” sa dunavskim somovima koristeći stari ribarski alat – bućku.

Ravnomernim udaranjem po vodi drvenom palicom sa zaobljenim krajem proizvodili su zvuk koji iz dubine pokreće somove koje na udicama čekaju pripremljeni mamci: rovci, gliste, pijavice, durdubaci i slično.

Juče je ulovljeno 12 somova teških 51,2 kilograma, a danas samo četiri ukupne težine 13 kilograma.

Titulu najbolje bućkaroške posade osvojenu 2019. odbranili su Ištvan Bata iz Kanjiže i Žarko Čekerždin sa Palića sa četiri ulovljena soma teška 23 kilograma.

I Ervin Vereš i Saša Danijel sa Palića su u dva takmičarska dana ulovili četiri soma, ali manje težine pa je 15 kilograma somovine bilo dovoljno za drugo mesto, a juče ulovljena dva soma teška 8,5 kilograma obezbedila su Robertu Dobrički i Andrašu Pletikosiću treće mesto iako su na merenje danas došli bez ulova.

Pobednička posada 37. “Zlatne bućke Đerdapa” ulovila je na ovogodišnjoj ribolovno – sportskoj i turističkoj manifestaciji najvećeg soma dugog 123 santimetara i teškog 14,6 kilograma.

Vojvođani najbolji bućkaroši na 37. "Zlatnoj bućki Đerdapa" 2
Foto: Saša Dujkić

Dok su jutros takmičari bili na vodi, na tekijanskoj plaži najmlađi su se takmičili u pecanju ribe udicom na plovak, a kulinarsko nadmetanje u kuvanju riblje čorbe i tradicionalni dečiji karneval biće održani tokom popodneva.

Pobednici ovogodišnje bućke i takmičenja u kuvanju riblje čorbe zvanično će biti proglašeni večeras  na završnoj priredbi ove tradicionalne manifestacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari