Ovogodišnje „Alaske večeri“, manifestacija sa najbogatijom tradicijom među sve brojnijim priredbama sličnog karaktera i najdužim trajanjem među turističkim događanjima u opštini Veliko Gradište, znatno su obogatile kulturno leto jedne od najpopularnijih destinacija u Srbiji.

Dva festivalska dana bila su ispunjena brojnim i raznovrsnim zbivanjima sa preko 800 učesnika, a za najbolju riblju čorbu takmičilo se više od 160 veštih majstora. Ovo takmičenje okupilo je rekordan broj kandidata iz Velikog Gradišta i gradova širom Srbije – Beograda, Vršca, Požarevca, Kostolca, Ćuprije, Kragujevca, Kruševca, Jagodine, Kaća… Domaćim učesnicima priključili su se takmičari iz Rumunije i Bosne, koji su demonstrirali svoje kulinarsko umeće. Prema oceni stručnog žirija, treću nagradu osvojilo je Udruženje žena „Ramski cvet“ iz Rama, na drugom se našla Gorica Rajković iz Klenovnika a najbolji majstor u pripremi ovog specijaliteta bio je pomenuti devetogodišnji Lazar sa svojim dedom Dobricom.

Zastavu Alaskih večeri podigao je prošlogodišnji pobednik u kuvanju riblje čorbe Mihael Šulc. Uručene su i posebne zahvalnice predstavnicima opštine Nova Moldava, Mesne organizacije Saveza Srba iz te varošice, kao i članovima Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Gradiške – Bosna, Udruženju iz Prugova koje učestvuje prvi put, kao i udruženjima žena „Topolovčanke“, „Ramski cvet“ i „Biskuplje“.

Mladi ribolovci demonstrirali su svoje umeće u ulovu ribe na plovak. Prvo mesto osvojio je Stevan Mandić iz Vršca sa ulovom težine 1.810 grama, na drugom mestu je Miloš Anokić iz Velikog Gradišta koji je upecao ribu tešku 1.670 grama, a treće mesto pripalo je Anji Mariji Živanović iz Velikog Gradišta koja je ulovila ribu od 1.660 grama.

Tačno u podne prvog dana takmičenja, na ribolovačkim terenima „Terahum“ DOO, počeo je lov na šarana, sve do ponoći. Treće mesto osvojio je tandem Dragan Ilić i Nenad Tomićević, drugo mesto pripalo je Draganu Stojićeviću i Ivici Steviću, a šampioni love na šarana ove godine su Dušan Zdravković i Miroslav Živković.

Ukusnu riblju čorbu koju su skuvali predstavnici Javnog preduzeća „Srbijašume“ i alasi Velikog Gradišta, u večernjim časovima degustirali su brojni posetioci, a vredne domaćice Udruženja žena „Topolovčanke“ pripremale su i delile besplatne girice i mekike. Za decu je „Motodžet H2O adrenalin“ organizovao besplatnu školu vožnje skutera na vodi.

U rano jutro alasi su isplovili čamcima na Dunav i krenuli u višečasovno nadmudrivanje sa rekom u lovu na soma. Najuspešniji je bio tandem Ivan Okić i Aleksandar Rajčić sa ukupnom težinom ulova od 37,47 kilograma, drugo mesto osvojili su Dejan Rančić i Nikola Rančić sa somovinom teškom 22,4 kilograma i treće mesto Vladislav Dinić i Predrag Stokić sa ulovom od 18,66 kilograma.

Pored estradnog dela, gosti su uživali i u programu negovanja tradicije kroz izvođenje muzičkih numera na tradicionalnim instrumentima. Veliki koncert otvorili su Vesna Dimić i veliki orkestar RTS-a, a kada se atmosfera zagrejala nastupila je Ana Kokić koja je oduševila publiku.

Gošća iz Aleksinca najlepša

Na izboru MIS Srebrnog jezera, za najlepšu devojku proglašena je Nevena Vasiljević iz Aleksinca, za prvu pratilju izabrana je Marina Gavrilović iz Bajne Bašte, a druga pratilja bila je Aleksandra Urošević. Za top model na izboru za MIS Srebrnog jezera proglašena je Beograđanka Marija Radović, dok je za lice godine izabrana Teodora Arsić.

Bez odbojke nema ni apetita

Odbojka je sport za koji Gradištanci žive pa ne čudi što turnir u odbojci na pesku, koji se održava svake godine u okviru Alaskih večeri, privukao brojne ljubitelje ovog sporta. Na uzbudljivom finalu, treće mesto osvojili su Ivan Blažević i Nikola Martinović, drugo mesto je pripalo Draganu Životiću i Aleksandru Bogdanoviću, a laskavu titulu pobednika poneli su Vladimir Petrović i Darko Vučković.