Počela kontrola muzičkih nastupa po vranjskim kafanama 1Foto: Pixabay / BreakingTheWalls

Poslednjih dana u Vranju je počela kontrola primene odluke Vlade Srbije o Posebnom kolektivnom ugovoru za radno angažovanje estradno-muzičkih izvođača.

On predviđa da su ugostitelji dužni da za angažovanje muzičara sa njima sklapaju ugovore na osnovu kojih se isplaćuje i honorar za nastup.

Za kontrolu sprovođenja ove odluke koja treba da uvede red u nastupe različitih orkestara u lokalnim ugostiteljskim objektima zaduženo je Udruženje muzičkih i scenskih izvođača „Žuto cveće“ iz Vranja. Prve kontrole obavio je Slađan Antić, čelnik udruženja i ovlašćeni kontrolor Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije (SEMUS).

– Počeli smo sa obaveštavanjem ugostitelja da sa muzičarima koje angažuju moraju da imaju odgovarajuće ugovore, dok su muzičari obavezni da poseduju licence za rad izdate od strane udruženja, čime obezbeđuju zaštitu svojih prava, a to je isplata minimalne cene rada, objašnjava Antić, koji najavljuje da će radi uvođenja reda u ovu oblast uskoro početi i kontrole nadležnih inspekcijskih organa.

Kazne za nepoštovanje ove odluke su drakonske i kreću se od 800.000 do dva miliona dinara, i predviđaju da je za svaki nastup muzičari i ugostitelji deo prihoda moraju da izdvoje za državne dažbine, što do sada nije bio slučaj. Iz Udruženja „Žuto cveće“ pozvali su lokalne članove muzičkih grupa da im se obrate za sve dodatne informacije kao i za uvođenje u proceduru za dobijanje neophodnih dokumenata za normalne nastupe. Ovo udruženje je jedino ovlašćeno za posredovanje u dobijanju licence između lokalnih muzičara i državnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari