Počela raspodela mesta u studentskim domovima za brucoše: Skuplji smeštaj i ishrana od 1. oktobra 1Foto: Ministarstvo prosvete

Mesto u nekom od studentskih domova u okviru ustanove Studentski centra „Beograd“ ove godine je dobilo 1.211 brucoša, odnosno 795 devojaka i 416 mladića.

Današnjoj tradicionalnoj raspodeli mesta za brucoše u studentskom domu Karaburma prisustvovali su ministar prosvete Branko Ružić i rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, koji su poželeli studentima uspešno studiranje.

Ružić je kazao da je za smeštaj u nekom od beogradskih studentskih domova ove godine bilo 15 odsto više prijavljenih nego lane, a slično je bilo i u ostalim domovima u Srbiji, što, kako je ocenio, svedoči da su uslovi boravaka u domovima na visokom nivou.

Ministar je kazao da je od 2012. država investirala 6,8 milijardi dinara za rekonstrukciju, izgradnju i opremanje studentskih domova i najavio da je raspisan međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za izgradnju novih smeštajnih kapaciteta u Studentskom gradu.

Po završetku projekta biće obezbeđeno novih 1.000 mesta za smeštaj studenata.

Ružić je rekao da je jutros potpisao odluku o povećanju iznosa studentskih stipendija i kredita koje će ubuduće iznositi 13.000 dinara, dok će đaci, korisnici kredita i stipendija mesečno dobijati po 8.400 dinara.

Od 1. oktobra u studentskim domovima važiće nove cene smeštaja i ishrane.

Direktor SC „Beograd“ Goran Minić je kazao za Danas da je poskupljenje bilo neminovno budući da se cene nisu menjale devet godina i da bi se uskladile sa cenama energenata i namirnica na tržištu.

Tri obroka dnevno će ubuduće koštati 266 dinara.

Studenti će doručak plaćati 56 dinara, ručak 120, a večeru 90 dinara, rekao je Minić koji je naveo da za ručak studenti imaju supu ili čorbu, gotovo jelo sa mesom, salatu, desert i hleb.

Što se tiče smeštata, u zavisnosti od kategorije studenti će mesečno plaćati od 1.500 (četvrta kategorija) do 2.790 dinara (prva kategorija).

Minić je precizirao da je od oko 10.000 mesta u beogradskim studentskim domovima oko 60 odsto prve kategorije.

– Uprkos povećanju cena izbegli smo udar za budžet porodica – ocenio je Minić.
Na ovogodišnji konkurs za prijem u studentske domove prijavilo se 2.799 kandidata, što je za 400 više nego lane, a među onima koji su konkurisali za mesto u domu bilo je čak 597 vukovaca.

Po diplomiranju 15 dana rok za iseljenje

Povodom nedavnog pisanja pojednih medija da su neki studenti navodno izbačeni iz domova direktor SC „Beograd“ Goran Minić za Danas pojašnjava da u ugovoru koji potpisuju sa svakim studentom jasno piše da imaju obavezu da se isele u roku od 15 dana po završetku studija.

– Iako neki od njih kasnije nastavljaju studije drugog i trećeg stepena, nemamo formalno-pravnog osnova da im obezbedimo mesto u domu. U trenutku okončanja osnovnih studija oni nemaju status studenata – pojasnio je Minić.

Kaže da je ove godine omogućeno jednom broju studenata koji su se upisali na master studije da ostanu u domovima, u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta, uz prethodno podnetu molbu i dokaz da su te studije upisali.

Inače, konkurs za prijem u domove studenata viših godina osnovnih studija traje do 1. novembra, a za studente master i doktorskih studija do 5. novembra, a primljeni akademci mogu da se usele u drugoj polovini novembra i početkom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari