Počela vakcinacija protiv gripa: Dve vakcine su dostupne građanima Srbije 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vakcinacija protiv gripa počela je u Srbiji a građanima su dostupne pre svega četvorovalentne vakcine proizvođača Sanofi Paster.

Kako je ranije saopštio Institut za javno zdravlje Batut u ovoj sezoni planirano je da se distribuira 373.360 doza Sanofi vakcine. Pored toga biće raspodeljeno i 22,640 doza Torlakove vakcine protiv gripa.

Sanofi vakcina – VaxigripTetra – namenjena je licima starijim od šest meseci i mogu je primiti i trudnice i doilje. Torlakova vakcina TorVaxFlu daje se osobama starosti od 18 do 65 godina.

Osobe koje žele da prime vakcinu mogu se obratiti svom izabranom lekaru nakon čega će dobiti termin za vakcinaciju.

Stručnjaci naglašavaju da bi ove godine grip mogao biti mnogo rašireniji nego tokom 2021, i 2020. godine zbog čega apeluju posebno na ugrožene grupe da prime vakcine.

Prema Programu obavezne imunizacije vakcina protiv gripa obezbeđena je o trošku države za više kategorija građana uključujući starije od 65 godina, trudnice, osobe sa hroničnim oboljenjima, članove porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zatim za zdravstvene radnice, kako i korisnike i zaposlene gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

Kako su ranije istakli domaći imunolozi vakcinaciju protiv gripa najbolje je početi od oktobra, a ove godine se očekuje da bude registrovano znatno više slučajeva gripa nego ranije.

Razlog za to je između ostalog i ponašanje gripa na Južnoj hemisferi koje obično najavljuje kako će se bolest u drugom delu godine ponašati u ostatku sveta. Ovoga puta sezona gripa u ovom delu sveta bila je posebno izražena.

Tokom prethodne dve godine grip je skoro bio potisnut zahvaljujući merama koje su primenjivane kako bi se obuzdala kovid pandemija. Kako je većina tih mera sada ukinuta, može se očekivati nesmetano širenje virusa.

Tome će doprineti i činjenica da je mnogo manji broj osoba preležao grip u prethodnom periodu, te da je nivo imuniteta u zajednici mnogo manji.

Prema poslednjim procenama od posledica gripa godišnje umre između 290,000 i 650,000 osoba u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari