Građani se okupili u akciji za očuvanje Savskog mosta 1Foto: T. Đorđević

Desetak građana mirno je protestovalo jutros na novobeogradskoj strani Starog Savskog mosta, u okviru akcije kojom nastoje da zaustave njegovo premeštanje koje je najavljeno za ovu godinu.

Građani zahtevaju da most ostane na svom mestu i da bude pretvoren u prvi pravi biciklističko-pešački most u istoriji Beograda.

Oni predlažu da se Stari Savski most pretvori u biciklističko-pešački da bi se stimulisao zdrav način kretanja po gradu i da bi se ispoštovala istorijska baština, budući da on predstavlja simbol pobede nad fašizmom.

Kako kažu okupljeni, ovaj protest usledio je nakon odluke gradske uprave i skupštine grada da bez jasnih argumenata i podrške građana uklone most i prenesu ga na jednu parcelu u opštini Palilula.

Ni njegovo premeštanje nije definitivno rešenje, jer je samo odlučeno da Savski most bude na toj lokaciji privremeno dok se ne donese konačna odluka o njegovoj sudbini.

Građani se okupili u akciji za očuvanje Savskog mosta 2
Foto: T. Đorđević

Žitelji Novog Beograda došli su na ideju da pokrenu ovu inicijativu, zato što, kako kažu okupljeni, žude za tim od kada su blokovi napravljeni.

Petar Stanić, jedan organizatora ovog skupa, naglašava da je građane muka naterala da se okupe danas.

– Ovim okupljanjem, na koje nas je muka naterala, želimo da skrenemo pažnju na našu inicijativu „Zeleni koridori Beograda“, koja podrazumeva racionalno korišćenje postojeće infrastrukture. Zašto rušiti potpuno funkcionalan most, kada postoji potencijal da se njime biciklistički poveže ovaj deo Beograda sa ostatkom grada.

Na pitanje šta je sledeći korak građana, Mirjana Gomilanović, jedna od okupljenih, kaže da je projekat „Zeleni koridori Beograda“ utegnut i utanačen, a sada samo preostaje da se radi na podizanju svesti građana o ovom problemu.

– Želimo da malo pokrenemo ljude. Pored peticije, planiramo tribinu, koja će biti organizovana online zbog trenutne situacije. Na taj način ćemo predstaviti široj javnosti naš projekat i pozovati ih da kažu zaista šta misle. Takođe, nastojimo da ukažemo na činjenicu da ovaj projekat nije samo za blokove 70 i 70a, već za ceo grad. Dakle, sa jedne strane, mi ne želimo da rušimo mostove, a sa druge strane hoćemo da iskoristimo ono što imamo. Često se naglašava da u Jurija Gagarina ili Omladinskih brigada postoje biciklističke staze, ali te staze su na dva metra od izduvnih gasova. To ne odgovara ni biciklistima ni roditeljima sa malom decom. Zato se mi zalažemo za zelene koridore izdvojene od saobraćajnica i da povezivanja ovog dela grada nekom alternativom. Trenutno postoji samo jedna prezagušena ulica i građani nemaju zdraviju alternativu.

Ovaj skup nije prijavljen kao protest, te nema policije na terenu. On predstavlja, kako kažu okupljeni, samo miran način da iskažu svoje nezadovoljstvo odlukama vezanim za ovaj deo grada.

Građani su takođe inicirali i online peticiju pod nazivom „Sačuvajmo Savski most“ na stranici Kreni Promeni, koju je dosad potpisalo 17.000 ljudi.

Organizator protesta je  Udruženje građana Zajednička akcija bloka 70 i 70a, a kako ističu, u pitanju je neformalni skup, organizovan da bi se podigla svest o peticji „Sačuvamo savski most“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari