Počela zamena ulične rasvete u Vranju, cilj ušteda energije 1Foto: Dušan Pešić

Na vranjskim ulicama je počela zamena živinih i natrijumovih sijalica led rasvetom, u okviru projekta javno-privatnog partnerstva „Zamena, racionalizacija i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Vranja“.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i predstavnici preduzeća „Kip lajt“ iz Beograda prisustvovali su početku radova na zameni ulične rasvete u ulici Koče Racina, a Milenković je podsetio da je pre godinu dana, na sednici Skupštine grada, doneta odluka o pokretanju postupka ovog javno-privatnog partnerstva.

„Realizacija ovog projekta će omogućiti značajnu uštedu u budžetu Grada, jer će biti smanjena potrošnja električne energije za 74 odsto po svakoj sijalici. Izvođač radova je preduzeće ‘Kip lajt’ i u narednim mesecima biće zamenjeno 6.178 sijalica. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu zaključen je na 13 godina, ali je trajanje led sijalica znatno duže, tako da će i nakon ovog perioda Vranjanci imati kvalitetnu i modernu javnu rasvetu po principima mere energetske efikasnosti. Sa druge strane, Grad Vranje će na mesečnom nivou plaćati naknadu koja će biti mnogo manja nego što je sada za utrošenu električnu energiju za javnu rasvetu“, rekao je Milenković.

O tehničkim detaljima je govorio Danijel Stamenković, odgovorni izvođač radova preduzeća „Kip lajt“.

„Zamena starih, dotrajalih sijalica novom led rasvetom u Vranju biće završena u naredna tri do četiri meseca. Svetiljke su kupljene od renomirane firme ‘Minel Šreder’, a trenutno su na zameni angažovane tri ekipe“, naglasio je Stamenković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari