Narodna poslanica kritikovala nameru užičke vlasti da formira javno-privatno partnerstvo za održavanje javne rasvete 1Ivana Parlić/Foto: Nenad Kovačević

Narodna poslanica iz Užica Ivana Parlić (Narodna stranka) kritikovala je nameru užičke vlasti da formira javno-privatno partnerstvo za održavanje javne rasvete u gradu.

Kako će se o tome izjašnjavati Skupština grada u četvrtak, 29. decembra, ona je pozvala odbornike SNS da ne glasaju za taj predlog i zahtevala od predsednika Skupštine da taj predlog povuče sa dnevnog reda sednice.

Ona je ocenila da „samo par dana pred novogodišnje praznike, Grad Užice, tačnije odbornici SNS-a, planiraju da na sednici 29. decembra usvoje odluku kojom će, verovali ili ne, formirati javno-privatno partnerstvo da bi grad imao javnu rasvetu sa led sijalicama“.

„Iako takvo nedomaćinsko postupanje i planovi gradskih funkcionera deluju gotovo nestvarno, bojim se da je u pitanju samo još jedan razrađen model za pljačkanje lokalnih budžeta u mnogim gradovim i opštinama“, navela je Parlić u otvorenom pismu odbornicima užičke skupštine.

Ona pita odbornike „da li je moguće da grad ne može da kupi 10.000 led sijalica, bez javno-privatnog partnestva i petnaestogodišnje obaveze prema privatnom partneru?“

Narodna poslanica kritikovala nameru užičke vlasti da formira javno-privatno partnerstvo za održavanje javne rasvete 2
Skupština Užica/Foto: Nenad Kovačević

„Na žalost, svesna sam da se sve lokalne odluke donose po ovom nametnutom modelu, ali ipak pozivam Užičane, odbornike SNS, da se odupru pritisku i ne glasaju za ovu štetnu odluku“, navela je poslanica iz Užica.

Od Branislava Mitrovića, predsednika Skupštine grada, zahteva da taj predlog povuče sa dnevnog reda, uz isticanje da se nada da će odbornici „u novoj godini smoći snage da se odupru uvlačenju u koruptivne i ostale kriminalne radnje protiv sugrađana“.

Ona je poručila odbornicima SNS da „neće proći mnogo vremena pre nego što većina građana Užica shvati da su ovakve odluke bile razrađeni modeli narušavanja javnog interesa“.

„Vaša odgovornost biće individualna, u mnogim slučajevima vrlo verovano i predmet istrage“, poručila je poslanica Ivana Parlić.

Avram Ilić: Ugovor nije u interesu grada

Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije, ranije je upozorio na to da bi taj ugovor o javno-privatnom parterstvu mogao da bude štetan po grad. Uz navode da će se „ugovor zaključiti na 15 godina, da se Grad kreditno ne zadužuje ali će 15 godina plaćati mesečnu nadoknadu partneru”.

Narodna poslanica kritikovala nameru užičke vlasti da formira javno-privatno partnerstvo za održavanje javne rasvete 3
Avram Ilić/Foto: Nenad Kovačević

Taj posao, navodi, Grad može sam da obavlja, tako što bi formirao radnu jedinicu u okviru javnog preduzeća, što su odbornici Zdrave Srbije, ističe, više puta predlagali. „,Za zamenu kompletne led rasvete nije potrebno 15 godina i ovaj ugovor, koji je u pripremi, mnogo će nas koštati i nije u interesu grada“, poručio je Avram Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari