Zbog čega nije utrošeno skoro 270 miliona dinara iz prošlogodišnjeg užičkog budžeta? 1Foto: Grad Užice

Prema završnom računu užičkog budžeta za 2022. godinu, koji je dva puta rebalansiran, nije utrošeno skoro 270 miliona dinara.

Završni račun su usvojili odbornici skupštinske većine koalicije oko SNS, a protiv su bili opozicioni predstavnici Srpske stranke Zavetnici i Zdrave Srbije.

Prihodi su bili 4.186.872.000, a rashodi 3.917.399.000 dinara.

Razlika od 269.473.000 dinara je iznos koji nije utrošen i raspoređen je prvim ovogodišnjim rebalansom koji je, takođe, usvojila odbornička vladajuća većina tokom poslednje sednice Skupštine grada.

Zbog čega nije utrošeno skoro 270 miliona dinara iz prošlogodišnjeg užičkog budžeta? 2
Miodrag Petković/Foto: N. Kovačević

Miodrag Petković, član Gradskog veća za finansije i budžet, tvrdi da „nije bilo značajnih odstupanja od planiranih i redovnih rashoda“ i dodao da je ta razlika „delimično posledica i mera štednje, zbog aktuelne situacije u svetu“.

On je dodao da se Grad prošle godine nije zaduživao kreditom i istakao da je iznos evropskih donacija bio oko 40 miliona dinara.

„Po osnovu ranijih kredita, isplaćeno je oko 100,5 miliona dinara, zajedno sa kamatom, a ostatak duga je, zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, bio 114,5 miliona dinara“, rekao je Petković.

U ovoj godini, dodao je, za tu namenu je planirano oko 70 miliona, tako da će dug po tom osnovu, biti 44,5 miliona dinara.

Od nepunih 45 miliona dinara tekuće budžeske rezerve iskorišćen je 31 milion, dok stalna budžetska rezerva od 3,7 miliona dinara, kazao je, nije utrošena.

Zbog čega nije utrošeno skoro 270 miliona dinara iz prošlogodišnjeg užičkog budžeta? 3
Vladan Virijević/Foto: Grad Užice

Odbornici opozicije su kritikovali to što se budžetska sredstva prenose iz godine u godinu i što se manje novca od planiranih iznosa troši za urbanizam, stanovanje i prostorno planiranje, saobraćajnu i komunalnu insfrastrukturu, ali i za, kako su naveli, pojedine kapitalne projekte.

„Nismo glasali za završni račun budžeta, jer sredstva koja su bila predviđena na pojedinim pozicijama nisu iskorišćena ili su delimilno iskorišćena“, objasnio je Vladan Virijević odbornik Zavetnika.

Uz isticanje da „2022. godine nije utrošeno 269.473.000 miliona, a da je iz 2021. godine preneseno 288 miliona dinara“, odbornik Zdrave Srbije Avram Ilić je ocenio da je „prenošenje neutrošenih budžetskih sredstava iz godine u godinu, postala uobičajena praska“.

Zbog čega nije utrošeno skoro 270 miliona dinara iz prošlogodišnjeg užičkog budžeta? 4
Avram Ilić/Foto: N. Kovačević

„Primera radi, za izgradnju puteva u mesnim zajednicama, po modelu udruživanje sredstava sa građanima, od planiraih 112,5 miliona iskorišćena su 62 milona dinara, što znači da je ostalo neiskorišćeno 50 miliona dinara“, naveo je, između istalog, Ilić.

Rebalans ovogodišnjeg budžeta

Ovogodišnji budžet je, prvim rebalansom, uvećan za 400 miliona dinara, pa su prihodi, umesto prvobitno planiranih 4,58 milijardi, projektovani na 4,98 milijardi dinara. To su, objasnila je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, pre svega, sredstva od ministarstava za realizaciju važnih projekata. Među njima je, kazala je, 120 miliona od planiranih 300 miliona dinara za manifestaciju „Užice, prestonica kulture Srbije 2024.“

Odbijeni predlozi za besplatne udžbenike

Gradsko veće Užica je odbilo amandmane Zavetnika, među kojima su i oni kojima je traženo da se rebalansom smanje planirani budžetski iznosi za novčane kazne i penale po odlukama sudova i da se taj novac iskoristi za dodelu besplatnih udžbenika užičkim đacima i besplatan boravak dece u vrtićima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari