Užička vlast odbacuje sumnje da je pokušala da namesti tender za javnu rasvetu: Sve je po zakonu, nabavka je obustavljena 1Skupština Užica/Foto: N. Kovačević

Povodom sumnje na pokušaj korupcije, koju je jagodinska firma Feman izrazila tokom javne nabavke za izbor privatnog partnera i dodelu ugovora o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja u Užicu, gradsko rukovodstvo se oglasilo, odbacujući optužbe i navelo da su „u potpunosti ispoštovane sve zakonske procedure“.

Kako je Danas pisao, jagodinska firma, koja učestvuje u postupku te javne nabavke, obratila se gradskom rukovodstvu i zatražila da se obustavi postupak te javne nabavke, oglašene 19. juna ove godine, kao i da se raspiše novi javni poziv.

Ta kompanija je podnela i zahtev za zaštitu prava u postupku javnih nabavki o kome će odlučivati republička komisija, do čije odluke je obustavljen postupak javne nabavke.

Osim prigovora na uslove i kriterijume iz konkursne dokumentacije, za koje je navela da mogu da ih ispune samo određeni ponuđači, firma Femon navodi da je predviđeno da vrednost nabavke bude 1.196.832.117, 36 dinara, pri čemu cena svetiljke iznosi 120.175,93 dinara, iako neki domaći ponuđaći, kako je navela ta firma, nude prozvode po četiri puta nižim cenama“.

Ta firma, u istom dopisu, ističe da „može da uradi celokupnu rasvetu od 9.959 svetiljki za 299.187.195 dinara vez PDV, sa cenom jedne svetiljke od 30.041,89 dinara, sa demontažom stare i montažom nove svetiljke“.

Užička vlast odbacuje sumnje da je pokušala da namesti tender za javnu rasvetu: Sve je po zakonu, nabavka je obustavljena 2
Foto: Nenad Kovačević

„Time bi se uštedela budžetska sredstva od 897.644. 922, 36 dinara“, navodi u dopisu jagodinska firma i ističe da „diskriminatorski uslovi u konkursnoj dokumentaciji ukazuju na postojanje sumnje na korupciju“.

Na te primedbe i sumnje, Odeljenje za nabavke Grada Užica tvrdi da su „u potpunosti ispoštovane sve zakonim propisane procedure“.

„Imajući u vidu činjenicu da postupak javne nabavke nije okončan, odnosno da nije izabran privatni partner, u ovom trenutku ne može se govoriti o ceni koštanja predmetne usluge“, navedeno je u saopštenju Grada Užica.

Uz podsećanje na to da je Skupština grada, krajem prošle godine, usvojila odluku o pokretanju postupka navedenog javno-privatnog partnerstva, navodi se da je formiran stručni tim za pripremu i realizaciju tog projekta.

Ističe se da su, prilikom izrade projekta, sprovedene sve analize njegove opravdanosti i isplativosti i da je Komisija za javno privatno partnerstvo i koncesije Vlade Srbije dala o tome pozitivno mišljenje.

Pre objavljivanja javne nabavke, piše u saopštenju, sprovedena je javna rasprava o modelu ugovora i tvrdi se da je i to učninjeno u skladu sa zakonima i pravilnicima.

„Poziv za dostavljanje ponuda upućen je i objavljen“, tvrdi se, „u skladu sa članom 22. Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama i članom 105. Zakona o javnim nabavkama“.

I konkursna dokumentacija je, kažu, „pripremljena u skladu sa zakonom“.

Potom se objašnjava da je „u otvorenom postupku javne nabavke, celokupna dokumentacija transparentna i javno dostupna svim potencijalnim ponuđačima“, da „pojedini delovi dokumentacije nisu zaključani“ i da je „Grad omogućio jednak položaj svim privrednim subjektima“.

„Potencijalnim ponuđačima je ostavljena mogućnost da, ukoliko ne mogu samostalno da ispune propisane kriterijume za kvalitativni izbor, ponudu mogu podneti kao grupa ponuđača, zajedno sa drugim privrednim subjektima kao zajedničku ponudu, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, objašnjava se u reakciji Grada Užica.

Dodaje se da je „potencijalnim ponuđačima omogućeno da putem portala javnih nabavki traže dodatne informacije ili pojašnjenja o dokumentaciji za tu javnu nabavku“.

Za jagodinsku firmu se ističe da je „u toku postupka, a pre isteka roka za podnošenje ponuda, podnela zahtev za zaštitu prava“, te da je po tom zahtevu „postupljeno u skladu Zakonom o javnim nabavkama“.

Užička vlast odbacuje sumnje da je pokušala da namesti tender za javnu rasvetu: Sve je po zakonu, nabavka je obustavljena 3
Foto: N. Kovačević

„Odgovor na zahtev, uz kompletnu dokumentaciju, dostavljen je Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupku javnih nabavki na dalje postupanje“.

Zbog zahteva firme iz Jagodine, ističe se u saopštenju, „postupak javne nabavke je suspendovan do donošenja odluke Republičke komisije za zaštitu prava“.

„Posebno ističemo obavezu da se postupa u skladu sa članom 188. Zakona o javnim nabavkama, koji propisuje da je zabranjena upotreba javnih ovlašćenja i javno istupanje radi uticaja na tok postupka i donošenje odluke Republičke komisije za zaštitu prava“, zaključuje se reagovanju Grada Užica.

Zavetnici: Tražimo hitnu sednicu Skupštine grada

Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici optužio je gradsko rukovodstvo da „pokušava da namesti tender i da građanima Užica naplati četiri puta više od relane cene koštanja“ i zatražio održavanje hitne sednice užičke skupštne.

Užička vlast odbacuje sumnje da je pokušala da namesti tender za javnu rasvetu: Sve je po zakonu, nabavka je obustavljena 4
Aleksandar Milić/Foto: Privatna arhiva

„Naša odbornička grupa je zatražila od predsednika Skupštine grada da hitno, najkasnije u roku od 15 dana, zakaže sednicu Skupštine, na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila povlačenje odluke o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javne rasvete u gradu“, kazao je Aleksandar Milić, predsednik užičkih Zavetnika.

Zdrava Srbija: Tender za kompanije bliske vrhu SNS

Odbornici Zdrave Srbije od samog početka se protive navedenom javno-privatnom partnerstvu, smatrajući ga štetnim za grad. Zahtevaju da se, umesto toga, formira radna jedinica, u okviru nekog užičkog javnog preduzeća, koja bi se bavila održavanjem javne rasvete.

Užička vlast odbacuje sumnje da je pokušala da namesti tender za javnu rasvetu: Sve je po zakonu, nabavka je obustavljena 5
Avram Ilić/Foto: N. Kovačević

„Posle žalbe, koju je uložila firma iz Jagodine, javna nabavka je suspendovana, a to je dokaz da je javni tender bio namešten za neke veće kompanije, koje su bliske ljudima iz vrha SNS“, rekao je za Danas Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari