Počele obuke za popisivače, koji će od 1. do 31. oktobra popisivati stanovništvo 1Foto: Grad Kragujevac

Petodnevne obuke za popisivače, koji će od 1. do 31. oktobra popisivati stanovništvo, počele su danas, rekla je pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević i precizirala da je će za sprovođenje popisa biti odabrano 15.000 popisivača.

Ona je Večernjim novostima rekla da će kandidati za popisivače posle obuke raditi finalni test, a da će onda biti odabrani popisivači sa najboljim rezultatima.

„Konačan spisak popisivača imaćemo 20. septembra. Svaki od njih će u proseku biti zadužen za teritoriju koja će sadržati tri popisna kruga“, objasnila je Lakčević.

Prema njenim rečima, u terenskoj realizaciji popisa biće angažovano 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 član popisnih komisija, kao i prateće službe za finansijske, pravne i ostale poslove.

Novina je da će se u ovogodišnjem popisu koristiti elektronski upitnici prilikom intervjua građana, koji traje oko pola sata.

„Građani su u skladu sa zakonom dužni da učestvuju u popisu i daju tačne odgovore“, kazala je Lakčević, napominjući da građani nisu obavezni da se izjasne o svojoj veroispovesti i nacionalnosti.

Ukoliko popisivači u više navrata ne nađu nikoga kod kuće, ostaviće pomoćni obrazac, uz molbu građanima koji su tada bili odsutni da se jave na besplatan broj i stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore i vreme popisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari