Počelo ponovljeno suđenje za paljenje ambasade SAD 1Foto: FI/ Jason Morrison (ilustracija)

Ponovljeno suđenje optuženima za paljenje američke ambasade počelo je danas u Višem sudu u Beogradu, iz trećeg pokušaja. Kako javlja N1 suđenje je razdvojeno u odnosu na Dejana Vučkovića jer je bolestan i Dragana Marinkova koga obezbeđenje nije pustilo u sud, jer je, kako su naveli, neprikladno obučen.

Ovo je treći put da se zakazuje ponovljeno sudjenje, pošto je njegov početak u februaru i maju ove godine odložen, prvo zbog sprečenosti advokata a potom zbog bolesti dvojice optuženih.
Suđenje je počelo formalnim čitanjem optužnice a tužilaštvo sedmoricu muškaraca – Dejana Vučkovića, Đorđa Tomina, Milana Tomasa, Nikolu Kosanovića, Marka Novitovića, Filipa Backovića i Dragana Marinkova tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti, odnosno da su bili u grupi koja je bacala kamenice i baklje na američki ambasadu kada je u njoj izbio požar u kome je jedna osoba izgubila život.

Svi optuženi koji su došli na današnje ročište istakli su da je optužnica besmislena i da uopšte nije jasna kao i da ne razumeju za šta su navodno krivi.
Sva petorica danas su tvrdila da nisu bacali kamenje i baklje na ambasadu, da je nisu oštetili i da nisu izazvali požar.

Suđenje se nastavlja 21. jula a ukoliko se Marinkov i Vučković tada pojave sudjenje će im biti ponovo pripojeno. Tada će se početi i sa čitanjem pisanih dokaza i iskaza svih svedoka koji su saslušani na prvom sudjenju. Do ponovljenog sudjenja je došlo jer je Apelacioni sud u 2016. ukinuo prvostepenu presudu zbog, kako je objavljeno 16. decembra te godine, nerazumljivosti i protivurečnosti.

Optuženi su bili osudjeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti. Terete se da su ispred nekadašenje zgrade ambasade SAD prouzrokovali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su nakon mitinga „Kosovo je Srbija“ ispred Skupštine Srbije organizovano došli u ulici Kneza Miloša.

Tu su, kako je navedeno gadjali zgradu ambasade kamenicama, bakljama i drugim predmetim i izazvali požar u kojem je poginuo Novosadjanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujović. Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre tri godine pokrenulo predistražni postupak o tome ko je i kakve propuste u policiji napravio tokom i nakon obezbedjivanja mitinga „Kosovo je Srbija“.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari