Počelo prvo istraživanje u Srbiji o štetnim posledicama korone na sluh 1Foto: Privatna arhiva

Niška Klinika za uho, grlo i nos započela je prvo istraživanje u Srbiji o mogućim štetnim posledicama novog korona virusa na sluh, što svetska medicina još nije dokazala, a moglo bi biti značajno za terapiju i lečenje te infekcije.

U istraživanju učestvuju hospitalizovani pacijenti u kovid bolnicama niškog Kliničkog centra kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa.

– Planiramo da naše rezultate predstavimo i van zemlje, odnosno svetu, kako bi oni poslužili za opšte dobro. Pozivam i kolege iz drugih oblasti da rade ovakva i slična istraživanja jer ona mogu da doprinesu upoznavanju prirode korona virusa, kao i štete koju on izaziva na ljudskim organima, odnosno efikasnijoj borbi protiv njega. Najavljuje se drugi talas, a to je prilika i za ovakva istraživanja – kaže za Danas direktor klinike Dušan Milisavljević.

Milisavljević ističe da je istraživanje započelo pre nešto više od nedelju dana, a da bi trebalo da bude završeno za dve sedmice, kada će se saopštiti i prvi rezultati. Obaviće se na 100 teških i srednje teških pacijenata, od kojih je 90 odsto mlađe od 65 godina, a deset odsto iznad te starosne granice, te je njihova karakteristika slabljenje sluha zbog godina.

Kod ovih pacijenata se pregleda „kompletan ORL sistem“ i prate svi biohemijski i laboratoriji parametri kroz uzorke koji su uzeti za analizu. Pritom se evidentiraju i svi njihovi simptomi vezani za glavu i vrat – koji su i neurološki i ORL, kao što su nestabilnost, vrtglavica, glavobolja, zujanje u ušima, gubitak čula mirisa i slično.

– Naše ekipe su, dakle, ušle u kovid bolnice KC, uneli smo i audiometar, a kod pacijenata radimo kompletan ORL pregled. Sve to traje malo duže zbog uslova u ovim bolnicama, kao i karaktera i sadržine naših pregleda, koji, recimo, zahtevaju da pacijent tada ne bude na kiseoničnoj potpori, i slično. Do sada smo pregledali oko 20 pacijenata. Istraživanje predviđa da pacijente iz uzorka proveravamo i mesec dana po izlečenju kako bi utvrdili da li eventualne štetne promene mogu da imaju trajniji karakter – kaže on.

Naš sagovornik dodaje da do sada, prema dostupnim podacima, u SAD postoji nekoliko početnih istraživanja o mogućem oštećenu sluha, odnosno slušnog živca i unutrašnjeg uha. Veoma je dobro što se svetska medicina u lečenju kovida 19 ujedinila i otvorila, tako da nijedan naučni sajt nema novčanu barijeru, te se prilično lako mogu saznati rezultati dosadašnjih istraživanja, zaključuje Milisavljević.

Jedini način da se utvrdi štetnost korone po čoveka – obdukcija

– Obdukcija je jedini način na koji se može utvrditi koliko i kako kovid 19 deluje na ljudske organe kao što su pluća, mozak, srce, bubrezi i drugi organi. Ali, mnoge zemlje ne rade obdukciju, a u nekim zemljama je ona i zabranjena, kaže Milisavljević.

U kontaktu sa zaraženima najugroženiji ORL lekari, oftalmolozi i stomatolozi

– ORL lekari, očni lekari i stomatolozi su najugroženiji u kontaktu sa inficiranim pacijentima, jer prilikom naših pregleda i lečenja mi moramo blisko da im priđemo, a oni ne smeju da nose masku. Zato je u mnogim zemljama najveći broj inficirani lekara upravo u ovim specijalističkim granama medicine, kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari