Počeo i drugi parnični postupak po tužbi protiv roditelja dečaka koji je počinio zločin u školi “Vladislav Ribnikar” 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

U Višem sudu u Beogradu je počelo pripremno ročište u parničnom postupku po drugoj tužbi protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet vršnjaka i čuvara te škole, preneo je RTS. Kako su istakli, ovu tužbu podneli su članovi porodice jedne od ubijenih devojčica protiv te porodice, škole i države Srbije.

Pripremno ročište nije zaključeno danas jer je punomoćnik tužilaca-oštećene porodice, advokat Snežana Dunjić sudu dostavila veliki broj dokaznih predloga o kojima sudija mora da odluči.

Na pitanje zašto ova porodica nije podnela tužbu zajedno sa 27 članova porodica oštećenih, Dunjićeva je istakla da je porodica koju ona zastupa prva podnela predlog za određivanje privremene mere zabrane raspolaganja imovinom u odnosu na majku dečaka, a na osnovu kojeg predloga je sud i izrekao tu privremenu meru.

Tim predlogom su, kako je navela, bili obavezani da u roku od 30 dana podnesu tužbu. Punomoćnica porodice dečaka koji je počinio masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“ Marina Ivelja rekla je da su oni predložili da se saslušaju sve stranke u postupku, kao i da se obavi veštačenje maloletnog K. K. kako bi se utvrdilo da li je tokom događaja bio sposoban za rasuđivanje.

Oni su predložili i da se veštače odnosi u porodici zbog utvrđivanja kakva je bila dinamika porodična s obzirom da se oni tuže da postoje rđave navike. Sledeće suđenje zakazano je za 8. decembar.
Nedavno je počeo parnični postupak po tužbi u kojoj, za razliku od ove, učestvuje 27 članova porodica oštećenih.

U tom parničnom postupku završeno je pripremno ročište i glavna rasprava zakazana je za kraj decembra. Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K. K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Viši sud je majci nakon podizanja optužnice odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa maloletnim K. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari